Принаймні, так вважають букмекери.

Як повідомляв «Вголос», учора було опубліковано список претендентів на «Золотий м'яч-2016».

Коефіцієнт на те, що Роналду вчетверте стане володарем призу становить 1,11. Найближчі переслідувачі португальця – француз Антуан Грізманн, команду якого і здолала Португалія у фіналі Євро-2016, а також аргентинець Ліонель Мессі з «Барселони» і його одноклубник, уругваєць Луїс Суарес мають приблизно однакові шанси: коефіцієнт на їхню перемогу 8,0 і 9,0 відповідно.

В інтерв’ю «Вголосу» екс-тренер національної збірної України та київського «Динамо» Йожеф Сабо назвав футболіста, який, на його думку, найбільше заслуговує на «Золотий м’яч» та пояснив чому українцям найближчим часом нічого не світить у цьому конкурсі.   

Я вважаю, що «Золотий м’яч» повинен дістатися Мессі, – каже Йожеф Йожефович. – І не потрібно говорити хто-скільки забиває. Мессі дуже здорово грає на останній стадії атак. Він або сам забиває, або дає прекрасний пас партнеру. Роналду може взяти «Золотий м’яч» хіба завдяки перемозі збірної на Євро (хоча, він вдало зіграв лише в одному матчі) і перемозі «Реалу» в Лізі чемпіонів. Я, все-таки, віддаю перевагу Мессі.

Букмекери вважають інакше, у них фаворит – Роналду, а уже потім Грізманн, Мессі, Суарес…

Цим футболістам далеко до Мессі. Ніхто так не може обігрувати суперників, приймати нестандартні рішення, як аргентинець. Мессі – людина із космосу. У нього мозок і ноги працюють одночасно. Здається,  захисник ось-ось виб’є м’яч, а Ліонель в останню секунду проштовхує його далі. Це великий футболіст.

Йожеф Сабович, а хто із України, якщо не зараз, то в найближчі роки, може потрапити хоча би в розширений список претендентів на «Золотий м’яч»?

Не знаю… Ярмоленко після цієї плутанини, згас. Так, він провідний футболіст «Динамо». Але поки він не набере хоча би свою колишню ігрову форму, важко говорити про перспективу.

Що за плутанину мали на увазі?

Маю на увазі ситуацію із «Евертоном». Пропозиція від англійського клубу до «Динамо» надійшла за п’ять годин до закриття трансферного вікна. Андрій хотів піти. Але в цій ситуації усе логічно, я розумію президента «Динамо» Ігоря Суркіса, який не став поспіхом оформляти угоду. Так серйозні клуби не чинять. «Евертон» міг зробити пропозицію за день, за тиждень до закриття трансферного вікна. А в них, мабуть, щось зірвалося і вони, в останній момент, згадали про Ярмоленка. Це не серйозно.

Що скажете про перспективу Євгена Коноплянки?

Коноплянка не звик оборонятися. А у Європі такого не має. Відразу після втрати м’яча усі приступають до відбору. А Євген не уміє цього робити. Він тільки з м’ячем любить працювати, а без нього не хоче і не вміє. Зараз, Коноплянка потроху міняється. Побачимо, як його навчать. Наразі це є перешкодою до стабільного місця в основі. У Європі усі працюють у відборі.  

Тобто, якби Євген Коноплянка перейшов раніше у європейський клуб, йому б легше було перелаштуватися і було би більше шансів заграти в хорошому чемпіонаті?

Безперечно. Він і зараз потроху перелаштовується. Євген –футболіст хороший, швидкісний, технічний, з хорошим ударом. Але для Заходу цього замало.

Ось Олександр Зінченко в 19 років підписав контракт із «Манчестер сіті», тепер в оренді у ПСВ. Можливо, він є надією України на «Золотий м’яч»?

Давайте не поспішати, зачекаймо. Наразі в Зінченкові є не помітив нічого надзвичайного. Так, хлопець росте. Але є багато прикладів, коли в 17, 18 чи 19 років футболіст прогресує, здавалося б у нього велике майбутнє, а він в один період взяв і зник. У кожного гравця є свій максимум. Свого часу, вважав, що Денис Гармаш у «Динамо» на довго не затримається, буде в хорошому клубі у Європі. Він дуже працелюбний, грав від штрафного до штрафного і всюди встигав. Денис і у відборі вдало грав, і пас міг відати, взяти гру на себе. Так, він, можливо, не найтехнічніший футболіст. Але своєю працелюбністю і відчуттям голу він виділявся. Але зараз він зник (не маю на увазі, що він зараз травмований і не граю, а ситуацію загалом). Або зазнався, або ще щось. Щось завадило Гармашу стати справді футболістом високого рівня. І таких прикладів у футболі безліч. Тому, давайте із Зінченком не квапитися.        

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ