Міністерство палива і енергетики намагалося за одну годину з допомогою судді отримати газові мережі, які знаходяться в користуванні ВАТ „Чернівцігаз”.

29 січня 2007 р. Господарський суд Чернівецької області (суддя Чорногуз М.Г.) за зверненням Міністерства палива і енергетики виніс рішення (на думку представників облгазу абсолютно незаконне) про передачу газових мереж ВАТ „Чернівцігаз” до чернівецької філії ДК „Газ України”.

За словами представників облгазу, нехтуючи абсолютно всіма нормами законодавства, представники влади за допомогою відділу Державної виконавчої служби Першотравневого району міста Чернівці розпочали незаконні дії щодо примушення ВАТ „Чернівцігаз” передати газові мережі чернівецькій філії ДК „Газ України”.

При цьому за рішенням суду та виконавчої служби для передачі більше 5 000 км газопроводів відводилась всього 1 година!

За словами представників трудового колективу, влада, незважаючи на працівників ВАТ «Чернівцігаз» (близько двох тисяч висококваліфікованих працівників) та їх сім’ї, за одну годину хоче позбавити останніх засобів для існування. Зухвалішої поведінки чиновників годі чекати.

В листопаді 2006 року ДК «Газ України» направило листи про припинення користування обласними газорозподільними мережами. Як повідомлялось раніше, Луцький міськрайонний суд виніс рішення про продовження користування шести облгазами (ВАТ «Львівгаз» , ВАТ «Івано-Франківськгаз», ВАТ „Волиньгаз”, ВАТ „Закарпатгаз” ВАТ „Чернівцігаз”, ВАТ „Чернігівгаз”) до 2011 року регіональними газовими мережами.

ВАТ «Чернівцігаз» є спеціалізованим суб’єктом господарювання, основним видом господарської діяльності якого є транспортування природного газу споживачам відповідно до ліцензії на території Чернівецької області, а також робота аварійних служб по ліквідації аварійних ситуацій.

Згідно чинного законодавства виключно один суб’єкт може здійснювати транспортування природного газу у відповідній області.

За словами представників облгазу, враховуючи, що Чернівецька філія ДК «Газ України» немає відповідної ліцензії та кваліфікованих працівників (у філії працює менше 300 працівників), Чернівецька область внаслідок таких дій влади може залишитись без газу, а багаточисельний колектив ВАТ «Чернівцігаз» без роботи.

Представники облгазу запитують, якщо у них заберуть мережі, то хто ж проводитиме безперервний огляд газорозподільної мережі? Хто візьме на себе функції обслуговування абонентів, контролю за розрахунками за спожитий газ? Зрештою, хто буде виїжджати на аварійні виклики, що надходять на телефон «04»?

Дії Мінпаливенерго і НАК „Нафтогазу”, вважають працівники „Чернівцігаз”, спрямовані на те, щоб будь-що передати газотранспортні мережі російській стороні.

З метою захисту своїх законних прав та інтересів керівництво ВАТ „Чернівцігаз” звернеться до правоохоронних органів та до Вищої ради юстиції щодо притягнення судді Чорногуз М.Г. до кримінальної відповідальності за ухвалення завідомо незаконного рішення, а також подасть апеляційну скаргу на рішення господарського суду Чернівецької області. Колектив облгазу не виключає, що знову буде вдаватись до акцій протесту.

Нагадаємо, що 14-15 грудня 2006 року в Києві прошйли акції протесту працівників шести газопостачальних підприємств – «Львівгаз», «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Чернівцігаз», та «Чернігівгаз» з вимогою припинити планомірний тиск з боку силових структур держави, який розпочався наприкінці минулого року.

„Ми припускаємо, що відносно наших підприємств втілюється та здійснюється певне замовлення з боку компанії, засновниками якої виступають представники російської сторони і теперішні представники української влади, які ще донедавна дозволяли собі озвучувати в ЗМІ певні заяви, стосовно доцільності передачі газорозподільних мереж нашої газотранспортної системи у власність окремим російським бізнес-структурам”, - говорилося в заяві трудових колективів газопостачальних підприємств.

На початку грудня 2006 р. керівництво „Закарпатгаз”, „Волиньгаз”, „Львівгаз”, „Івано-Франківськгаз”, „Чернівцігаз” і „Чернігівгаз” заявило, що компанія „РосУкрЕнерго” намагається протиправними методами отримати контроль над регіональними підприємствами по газозабезпеченню і газифікації.


ІА "Вголос": НОВИНИ