Таку думку в інтерв’ю «Вголосу» висловив генеральний директор львівських «Карпат» Юрій Дячук-Ставицький.

Нагадаємо, збірна України на Євро-2016 зазнала трьох поразок та вибула після групового раунду.

Юрію Михайловичу, як узагалі оціните виступ нашої збірної на чемпіонаті Європи?

Безперечно, збірна України провалила Євро-2016. Команда не забила жодного гола, не здобула жодного очка і першою покинула Євро.

Наскільки для вас був несподіваним такий результат?

Я би не сказав, що такий підсумок є дуже несподіваним. Єдине, після першої гри проти Німеччини було відчуття, що заграємо краще. Особливо в першому таймі проти німців наша команда виглядала гідно. А ось із Північною Ірландією «синьо-жовті» провалили матч.

Так, можливо, німці дали українцям пограти, бо розуміли, що переможуть, і хотіли це зробити малою кров’ю…

Можливо, річ у німцях, які не хотіли витрачати багато сил. Але, в принципі, українці в першому таймі грали непогано.

Юрію Михайловичу, часто у ЗМІ пишуть, що за Андрія Ярмоленка англійські клуби готові заплатити шалені гроші: хтось  30 мільйонів євро, хтось  40. Зважаючи на його гру на Євро, це не забагато?

Загалом, лідери нашої збірної зіграли дуже погано. Ярмоленко, Коноплянка не показали того футболу, який від них очікували. Знаєте, усе залежить від рівня чемпіонату, в якому виступають футболісти. Фактично всі наші збірники виступають у чемпіонаті України, лише Коноплянка грає в Іспанії, а Зінченко – в Росії. Наш чемпіонат є дуже слабким. «Шахтар» та «Динамо», футболісти яких сформували кістяк збірної, упродовж сезону грали проти слабких суперників. Рівень нашого чемпіонату суттєво впав. Думаю, великою помилкою було рішення зменшити Прем’єр-лігу. Що більше команд, то краще. Хто потрапить у першу шістку, ще будуть старатися, грати. А ось інші шість клубів не матимуть мотивації, вони дограватимуть чемпіонат, на їхні матчі не ходитимуть уболівальники, ніхто ними не цікавитиметься.

Виступ збірної дуже залежить від того, в якому за рівнем чемпіонаті виступають футболісти. Гравці збірної Північної Ірландії, Польщі грають у серйозних чемпіонатах – англійському, німецькому, італійському, іспанському. Там напруження ігор значно вище, ніж у нас. Який чемпіонат, така і збірна.

Ще чув, що хтось провал збірної пояснив тим, що футболісти не налаштувалися на гру з ірландцями. Вибачте, коли ж вони можуть налаштуватися, якщо не на Євро? Мабуть, це таки пов’язано з низьким рівнем чемпіонату.

В Україні економічна криза, у багатьох клубів є проблеми з коштами. За таких обставин мав би бути відтік кадрів в іноземні чемпіонати. Але, крім Коноплянки, ніхто не грає на хорошому рівні. Це означає, що в нас немає хороших футболістів?

Хотів глибше глянути на процес. Подивіться на наш дитячо-юнацький футбол, на тренерів, які там працюють. Декого навіть тренером назвати складно. Нині всі державні структури дихають на ладан, ледве жевріють. Усе перекинули на плечі батьків, усі школи працюють коштом батьків або приватного бізнесу. Держава дитячий футбол фактично не фінансує, тому наставники працюють без ліцензій, без освіти, не кажучи вже про стажування. Чимало команд виступає в різних турнірах, але їх нікому навчити тактики, техніки. Лише у професійних клубах працюють серйозні дитячі тренери, але таких клубів обмаль. Тому в Італію, Іспанію чи Німеччину беруть лише молодих наших футболістів. Керівники європейських клубів відверто кажуть: якщо не візьмуть українця у 17-18 років, то потім уже не буде кого брати. Тож потрібно дивитися на першопричину поганих результатів нашої збірної – на дитячий футбол.       

В інших видах спорту ситуація не краща, якщо не ще більш плачевна: у боксі, вільній боротьбі, кульовій стрільбі чи стрільбі з лука. Втім у цих видах спорту наші спортсмени входять до світової еліти, у футболі ми ж вічні аутсайдери. Чому так?

Не забувайте, що футбол – це командна гра. В індивідуальних видах спорту на одного атлета працює тренер, організація. У нас же команда повинна мати 20 хороших футболістів. І без тренера виховати таку плеяду гравців нереально. Наші ж тренери, принаймні більшість із них, на стажування за кордон не їздять, вони взагалі не розвиваються. Тому вони не спроможні підготувати хороших гравців. Ось де працюють наші тренери? У хороші європейські чемпіонати їх не запрошують. Футбол постійно оновлюється, змінюються тактика, елементи підготовки, і наставник повинен цікавитися всім цим. Наші ж тренери не знають іноземних мов, живуть у своєму світі й не розвиваються. І це проблема. Тому в нас такі й футболісти. Раніше дитячі збірні України часто перемагали на європейських турнірах. Тепер же в нас немає таких перемог.

Як ставитеся до тези, що українцям не дано від природи бути успішними у футболі, що це не наш вид спорту?

Мені складно сказати, наш чи не наш цей вид спорту, ніколи про це не задумувався. Знаю, щоб домогтись успіху, потрібно багато працювати. Спершу треба відібрати хороших і фізично сильних дітей. Потім створити для них умови, збудувати добру інфраструктуру. І залучити до процесу хороших фахівців. Якщо це все буде, ми матимемо хороших футболістів. Треба працювати.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ