Поки галичани мерзли у наметах на Майдані, на Львівщині під проводом Сендака готувалося захоплення влади місцевими олігархами

Не встигли мешканці Львівщини насолодитися паузою після Помаранчевої революції, в якій відіграли ледь не вирішальну роль, як розгорівся новий скандал. Виявляється, поки галичани мерзли на столичному Майдані, відстоюючи В. Ющенка, за їхніми спинами група „кишенькових” посадових осіб, ляльковиком яких є Петро ДиІмінський, поспішала захопити кладу, принижуючи усілякими шляхами роль у виборах головного представника «Нашої України» в області Петра Олійника. Про це на прес-конференції і в кількох інтерв'ю заявив голова Львівського обласного осередку партії «Захисників Вітчизни» головний консультант парламентського комотету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією Павло Барнацький. За його словами, Ди мінський через свого ставленика - голову облради М. Сендака, збирався, скориставшись моментом, швиденько розставити на ключові посади «свої» кадри і створити на Львівщині такий собі олігархічний міні-клан на кшталт Ахметовського на Донеччині. Виступ П. Барнацького викликав шалену реакцію з боку керівництва облради, яка, на думку багатьох, більше нагадує істерію, бо замість пояснень на серйозні звинувачення звучать образливі випади, не гідні рівня посадових осіб. Ми зв'язалися з П. Барнацьким і головою партії «Захисників Вітчизни», народним депутатом Юрієм Кармазіним, аби поцікавитися, наскільки реальними є звинувачення у спробі закулісного перевороту на Львівщині ?

Повірте, реальні. Як бачите, ні Сендак, ні невеличка група депутатів облради, яка його підтримує, досі не спромоглися дати відповіді на порушені П. Барнацьким питання. Їхні заяви про звернення до суду нагадують, більше кукурікання за тином. Спочатку подайте позови, а вже потім привселюдно заявляйте.

По-друге, кому, як не їм, варто знати законодавство України. Павло Степанович – голова обласного осередку партії і має право давати оцінку будь-яким подіям згідно із Законом України «Про політичні партії». Причому оточення Сендака розписалося в юридичній безграмотності, заявивши, що він повинен із кимсь це узгоджувати. Нехай відкриють ст. 5 п. «г» Закону України «Про боротьбу з корупцією», де чітко сказано, що державний службовець зобов'язаний надавати відповідну інформацію окремим громадянам і організаціям, а у випадку відмови його буде притягнуто до відповідальності.

За заявами Сендака, усі політики обурені виступами П. Барнацького...

Це його прагнення викривити реалії. Навпаки, багато хто дякував нам за те, що ми вчасно викрили підступний сценарій закулісного захоплення влади, що готувався в Галичині. І, зокрема, з найближчого оточення нового Президента В. Ющенка. Петро Олійник - це людина, яка відіграла одну з вирішальних ролей у перемозі Віктора Андрійовича, і ніхто не дозволить принизити його внесок, особливо посадовцям, частина яких, не побоюсь цього слова, під час передвиборчих перегонів відсиджувалася в кущах або вела таємні переговори із особами, котрі дискредитували себе численними злочинами.

Щодо образливих випадів з боку пана Сендака стосовно Барнацького, що він «нуль», «прекрасний екземпляр для наукових експериментів психіатрів» тощо, заявляю, це не залишиться без відповідного реагування з нашого боку.

Пан Сендак, очевидно, так захопився лобіюванням інтересів свого основного «годувальника» - Димінського, що втратив орієнтування. Павло Барнацький - держслужбовець, який за рангом на кілька голів вищий за Сендака та «іже з ним», а також член центральної ради партії «Захисників Вітчизни», зусиллями якого державі лише за останні два-три роки повернуто сотні мільйонів доларів і притягнуто до відповідальності десятки високопосадових чиновників. Барнацький також є співавтором близько 10 законопроектів, частина з яких прийнято як закон. За високі показники в роботі та заслуги перед Україною він нагороджений пам'ятною медаллю Верховної Ради України. Пану Сендаку перед тим, як давати згоду на посаду голови облради, потрібно було б повчитися елементарної культури висловлювань.

І хто дав право Сендаку розправлятися з представниками ЗМІ? Однією із перших заяв новообраного Президента В. Ющенка було те, що ми назавжди прощаємося з цензурою. Віктор Андрійович, навпаки,попросив журналістів сміливо писати про негатив, аби вчасно виявляти і викорінювати його. При цьому пообіцяв, що розробить механізм захисту журналістів, які проводять такі розслідування. А в діях Сендака - очевидний прояв такого собі новоявленого містечкового пана. Я достеменно знаю, що відразу після виступу П. Барнацького на Львівському обласному телебаченні Сендак зателефонував директору телекомпанії Хвойницькому і запитав, де той перебуває. Хвойницький сказав, що знімає Віктора Ющенка в Тисовці. На що Сендак заявив: поки знімаєш Ющенка, я знімаю тебе з посади за те, що допустив Барнацького в ефір. Якщо він думає, що розправлятиметься з представниками ЗМІ на власний розсуд, то глибоко помиляється. Вже підготовлено депутатський запит щодо порушення кримінальної справи проти нього за втручання в журналістську діяльність. Навіть на Донеччині щодо журналістів, які поливали брудом команду В. Ющенка, не допускається розправ, а в столиці Галичини вже розпочинається розправа над «інакомислячими» представниками ЗМІ.

Як ви розцінюєте заяву Сендака, що Барнацький - це людина, яку можна заказати за гроші, і що його заяви — виконання «приплаченого» замовлення політиків з нереалізованими можливостями із центрального штабу -«Нашої України»?

Можливо, Сендак судить по собі, бо «винагороди», які пропонували Барнацькому під час розслідування зловживань з боку олігархічних кланів України, голові Львівської облради й не снилися. Але Барнацький нічим себе не заплямував. А щодо «певних керівників із центрального штабу», то зустрічне запитання: «З яким же штабом тоді співпрацював Сендак до і під час передвиборчих перегонів, якщо після першого туру їх залишилось всього два?» Центральний штаб «Нашої України» - це найближче оточення В. Ющенка. Треба не кидатися голослівними заявами, а вказати конкретно, хто «проплатив» Барнацькому - Зінченко, Безсмертний чи хтось інший?

На відміну від Димінського, члени центрального штабу, як і більшість представників «Нашої України», до кінця були з Ющенком. І вони не загравали з Януковичем, як Димінський, аби врятувати награбовані гроші. Скажу більше: мало хто з львів'ян знає про те, що коли Януковича призначали прем'єр-міністром, «невидима рука» із фракції Партії регіонів, де в той час перебував Димінський, тиснула на керівництво облради та інших «своїх» депутатів облради, аби вони прийняли рішення на підтримку Януковича. Облрада відмовилася, і тоді вдалися до фальсифікації. З'явився документ, підписаний нібито 41 депутатом. Пізніше з'ясувалося, що половина підписів зроблено шляхом сканування. Але печатка, за яку відповідає Сендак, на документі є натуральною. На жаль, цього тоді ніхто не розслідував, оскільки влада була в руках Януковича.

Павло Барнацький:

Той бруд, який Сендак та його найближче оточення вилили на мене, лише свідчить про те, яку глибу зрушила з місця партія «Захисників Вітчизни». Ми змусили область відкрито обговорювати всі призначення на посади, і це, віримо, не дозволить злочинцям знову пробратися або втриматися на владних кріслах. Сендак не спростував жодної тези, лише вдався до емоційної істерії, звівши все на персоналії. Хоча на засіданні фракції «Нашої України» таки визнав, що зустрічався із Салом та ще групою осіб, яким навіть руки не можна подати. Але ввів в оману, сказавши, що зустрічався з метою недопущення фальсифікації виборів. Насправді зустріч відбулася після третього туру. І я готовий це довести. Причому ми готуємо розгорнуту відповідь, у якій вкажемо, де, коли, за яких обставин це відбулося, і які питання Сендак вирішував.

Я не приховую, що був дільничним. Причому за розкриття тяжких злочинів визнавався найкращим дільничним України. І таке враження, що Сендак не починав трудової біографії з водія. Я теж можу сказати, що він залишився з мисленням водія, але до цього не опускаюся. Щодо звинувачень стосовно моєї роботи в міліції, то це міф, створений посадовими особами МВС, яких я свого часу розвінчував за зловживання і корупцію. І колишній начальник УМВСУ у Львівській області Янковський програв за такі заяви суд, заплативши 1000 грн. морального відшкодування. Переконаний, що за свої голослівні обвинувачення Сендак після судового процесу заплатить набагато більше. А от за звинувачення у нібито отриманні мною хабара йому, вочевидь, доведеться нести кримінальну відповідальність, бо Кримінальний кодекс розцінює звинувачення особи у скоєнні тяжкого злочину однозначно як кримінал. Скажу більше, цей пасквіль від прес-центру облради з'явився після того, як у Сендака побували начальник міського управління міліції Курочка, який відомий тим, що їздив із заступником міністра та агітував за ..Януковича, і перший заступник Сала - Скиба, на якому немає де ставити клеймо (оце, мабуть, і є реальне оточення Сендака?).

Щодо непідтримки моїх заяв із боку політиків, то Сендак отримав на це відповідь 13 січня при зустрічі Старого Нового року в Українському домі в Києві, де Президент України вручав нагороди учасникам Помаранчевої революції. Там було близько 1000 львів'ян, а от Сендак, голова комісії облради з приватизації Канівець і голова комісії з агропромислового комплексу Гайдучок сиділи маленькою - відокремленою групкою, наче побиті пси. З ними навіть ніхто не вітався. Уже було відомо, що наступний губернатор - Петро Олійник. Вони постояли збоку і пішли. От вам і більшість Сендака!

Найближчими днями передамо до Генпрокуратури матеріали, в яких йдеться про конкретні зловживання з їхнього боку. Не дивно, що саме вони втрьох здійняли лемент, оскільки рильце в пушку. Скажімо, на Гайдучка, який взявся визначати, де і коли я повинен бути, у нас достатньо матеріалі? про нецільове використання ним бюджетних коштів, що виділялися на модернізацію сільського господарства, сума яких сягає кількох мільйонів грн. Щодо Канівця - лише один факт: з його допомогою за безцінь і незаконно продано ресторан «Фестивальний» за... $50 тис. (ціна дво-три-кімнатної квартири!) при реальній вартості $1,5 мли. Хоча це лише окремі епізоди з «трудових звершень» групи, яка так поспішає приміряти помаранчеві жупани.

Після мого інтерв'ю фракція «Наша Україна» в облраді зібрала екстрене засідання... щодо розгляду поведінки Барнацького?! Як у кращі радянські часи! Півтори години товкли воду в ступі, поки кілька депутатів слушно заявили: давайте запросимо і послухаємо Барнацького. Після чого Канівець видав: «Не будемо так низько опускатися». Фракція «Наша Україна» проголосувала звернутися до голови партії «Захисників Вітчизни» народного депутата Ю. Кармазіна і голови парламентського комітету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією Стретовича з вимогою... покарати Барнацького. Чим не славетні сталінські часи?! У Києві із цього приводу сміються.

Юрій Кармазін:

Центральна рада партії зараз готує відкритий лист-відповідь у ЗМІ Львівщини. Чомусь виступ Барнацького став не предметом обговорення - наскільки загроза є реальною, а авторитарною реакцією - хто дозволив? І це демократія, за яку боролися .і проливали кров стільки віків наші діди-прадіди? Виходить, відстоюючи свободу, ми опинилися на порозі ще жорсткішої диктатури цензури. Причому Сендак, звинувачуючи Барнацького у всіх немислимих гріхах, став на захист корупціонерів із ДПА і МВС. Цитую дослівно: «Замість того, аби говорити про нібито корупційні дії ДПА, МВС, краще б глянув на свою біографію».

Біографію Барнацького детально вивчили, беручи на роботу в парламентський комітет. Не буду багато говорити про біографію Сендака, але думаю, що в найближчі дні з'явиться відеоплівка, як був зроблений підпал його квартири, замах на нього, хто істинний «замовник» цього. Чомусь голову облради, якого так цікавлять біографії людей, котрі критикують його діяльність, не цікавить питання-масового вирубування карпатських лісів, збереження пам 'яток культури Львівщини. І головне, як пояснити його заяву на одній із останніх прес-конференцій, що такі місцеві олігархи, як Хом'як, Сало та інш – мають... покаятися та віддати половину награбованого майна (не вказуючи кому?). Виходить, навіщо нам Кримінальний кодекс - грабуй, скільки хочеш, лише потім віддай половину майна і покайся.

Павло Барнацький:

Я зробив те, що повинен був зробити насамперед Сендак, а не бігати по ресторанах з олігархами і цілуватися з ними під час Різдвяних свят в аеропорту, гарантувати їм недоторканість і те, що їх залишать при владі.

Взагалі, хотів би звернутися до Сендака: «Перестань, Михайле, зариватися! Коли розгорталося протистояння в «Експоцентрі», де мені народний депутат Шуфрич завдав травми, після якої я тривалий час лікувався, ти в той час переховувався від правоохоронних органів у Києві, а далі — два місяці... в лікарні СБУ (чому там - про цю таємну сторінку краще запитати в нього)».

В останньому номері газети «Нація і держава» написано, що саме патрону Сендака — Димінському — було доручено профінансувати кампанію «технічного кандидата» у президенти Козака. Не знаю, чи так це, але не викликає сумніву, що, порвавши для видимості з Партією регіонів, Димінський не порвав зв'язків зі злочинними олігархічними кланами. І прагне знову повернути свій вплив на Львівщину.

ІА "Вголос": НОВИНИ