Ще позаминулої зими загалом футболісти київського «Динамо» коштували 121,3 млн євро, а тепер – 51,4 млн. Визначити вартість гравців «Вголосу» допоміг авторитетний німецький портал transfermarkt.de –  найбільший сайт Німеччини зі спортивною тематикою. Цей портал, власне, оцінює трансферну вартість футболістів. Під час вираховування ціни до уваги беруть вік футболіста, його клуб, час, який він провів на полі, кількість голів, рівень чемпіонату, виклики у збірну тощо.

Отож 29 футболістів столичного клубу взимку 2016 року коштували 121,3 млн євро. Тоді найдорожчим в Україні футболістом був Андрій Ярмоленко – німці його оцінили у 25 мільйонів євро. Александар Драгович коштував 13 млн, Дерліс Гонсалес – 9 млн. Євгена Хачеріді оцінили у 8,5 млн євро, Домагоя Віду – у 7,5 млн і стільки ж коштував Мігель Велозу. Віторіну Антунеш – 6 млн, а Даніло Сілва – 5,5 млн євро. Це ціни 2016-го року.

Зараз «Динамо» суттєво знецінилося. Лідери пішли в інші клуби, а ті, хто залишився, впали у ціні. Дерліса Гонсалеса тепер оцінюють у 5,4 млн. Власне, він і є найціннішим «динамівцем». Вартість Євгена Хачеріді тепер 4,5 млн, Мбокані та Дениса Гармаша – по 4,05 млн, новобранець киян Бенджамін Вербіч, Віктор Циганков та Сергій Сидорчук коштують по 3,6 млн кожен. Це найдорожчі кияни.

Найціннішим клубом України із солідним відривом від решти є донецький «Шахтар». Водночас «гірники» є найстабільнішими у країні. Два роки тому 27 гравців «Шахтаря» оцінили у 112,7 млн євро. Зараз вартість гравців із основи становить 109,8 мільйонів. Тоді найдорожчим «гірником» був Бернард – 16 млн. Тепер він коштує 14,4 млн. Тайсона у 2016-му оцінювали у 14 млн, в наші дні – у 9,9 млн. Ярослав Ракицький коштував 9 млн, а тепер – 7,6. Збільшилася вартість Фреда. Раніше він коштував 12 млн, а тепер 17,1. Власне, Фред і є найдорожчим гравцем «Шахтаря» і чемпіонату України загалом. Марлос коштує 9,9 млн, Тарас Степаненко – 8,1 млн.

До слова, взимку 2016-го року 11 усіх інших команд елітного дивізіону (крім «Шахтаря» та «Динамо») сумарно мали футболістів на близько 147 млн євро. Зараз же 10 «не грандів» коштують…  64,7 млн.  На третьому місці нашого рейтингу луганська «Зоря». У 2016-му році футболісти цього клубу коштували 18,6 млн євро. Тепер – 13,6. У луганчан лише 6 футболістів коштували мільйон і більше євро. Найдорожчі Олександр Караваєв та Пилип Будьківський – по два мільйони. Щоправда, обоє не належали «Зорі», а перебували у луганському клубі в оренді в «Шахтаря». Микита Шевченко коштував 1,8 млн євро, він також в оренді в «гірників». Зараз найдорожчим у «Зорі» є голкіпер Андрій Лунін – він коштує 1,8 млн. Вартість Караваєва становить 1,35 млн. Андрій Громов оцінюється в 1,08 млн. Усі інші луганчани вартують менше мільйона.

Найдешевшим клубом України є «Сталь» із Кам'янського. 23 футболісти цієї команди оцінюються в 3,8 млн євро. Євген Ткачук, Гор Малакян, Едгар Малакян, Орест Кузик – коштують по 360 тисяч євро кожен. Це найдорожчі футболісти «Сталі».

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ