Зокрема, їхні актори та виконавці у Москві заявляють про «неповноцінність України як держави», про те,  що, мовляв, української мови ніколи не було,  що «Крим повернувся додому», в'їжджають на територію окупованого півострова з боку Росії, що заборонено українським законодавством. А після цього, ніби нічого й не сталося, намагаються гастролювати ще і територією України, обурюючись при цьому, коли Служба безпеки України забороняє їм в'їзд.

Проте інколи «російським звйоздам» через недосконале законодавство таки вдається проникнути на нашу територію. Варто лише пригадати, як під час  сумнозвісного фестивалю «Alfa Jazz Fest» у Львові російський співак, такий собі Мітя Фомін, відверто поглумився з українців, заявивши, що Крим російський, він там гастролював і робитиме це надалі, бо нібито «він немає нічого спільного з тим, що відбувається на фронті». Окрім суспільного осуду з боку свідомих громадян України, реакції на слова росіянина не було ні з боку СБУ, ні від поліції. Натомість правоохоронні органи свою бездіяльність аргументують тим, що в Україні немає законодавства, яке б  регулювало діяльність російських виконавців.

Проте у Верховній Раді України все ж зареєстрували законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження проведення гастрольних заходів на території держави-агресора та на території України, в тому числі й на тимчасово окупованій території України. Його автори - чотири нардепи-«свободівці» Андрій Іллєнко, Юрій Левченко, Михайло Головко та Олег Осуховський стверджують, що цей документ може ефективно вирішити проблему із гастролями російських зірок.

Про те, яким чином це можна зробити та що передбачає даний законопроект, кореспондент «Вголосу» поспілкувався з одним із авторів законопроекту № 6660 Михайлом Головком.

Яка головна мета цього законопроекту?

Метою є чергова відповідь від ВО «Свобода» на російську агресію на Донбасі та окупацію Криму. І оскільки зараз Росія веде інформаційну війну проти України, парадоксальним є те, що російські виконавці, носії їхньої культури, які виступали в окупованому Криму, підтримують агресію Путіна,  зараз мають можливість гастролювати та заробляти і в Україні. Звісно, що суспільно свідомих українців це обурює і основною метою нашого законопроекту є те, щоб заборонити таке ганебне явище та щоб в подальшому ми мали чітке законодавство щодо цих фактів. Це унеможливить з боку російських гастролерів будь-які маніпуляції навколо в’їзду чи нев’їзду на територію України.

Окрім того, ще однією  метою подання цього законопроекту також було привернення уваги до проблеми, коли російські виконавці приїжджають на територію України і своїми висловлюваннями про російський Крим паплюжать  нас на нашій же території. Ми хотіли показати, що ці маніпуляції раз і назавжди можна припинити на законодавчому рівні.  Потрібна лише політична воля.

Який вихід із ситуації ви пропонуєте?

У даному законопроекті забороняється на території України гастролювати громадянами держави-агресора, крім випадків, коли гастролер до початку свого виступу в Україні надав організаторам гастрольного заходу письмову заяву про засудження окупації території України державою-агресором. Така заява може бути складена як у формі окремого документу, так і бути частиною відповідного договору з організатором гастролей. У випадку, якщо гастролером є творчий колектив, гурт, то заява про засудження окупації територій України державою-агресором має власноруч підписуватись кожною фізичною особою, яка є членом цього колективу.

Також у цьому законопроекті йдеться про те, що в Україні гастролювати також можуть ті  громадяни держави-агресора, які емігрували до України на постійне місце проживання через політичні переслідування та ті, хто неодноразово у ЗМІ публічно засуджували окупацію територій України. Також законопроект передбачає заборону іноземцям виступати на окупованих територіях України.

Чи регулюватиме цей законопроект виступи українських виконавців у Росії, адже це теж актуальне питання?

Так, з метою безпеки ми хочемо заборонити громадянам України гастролювати у Росії та на тимчасово окупованій території аж до відновлення повного контролю України за своїм державним кордоном. Та й сам факт гастролів українських виконавців у Росії під час того, коли гинуть наші люди, є аморальним.

Як ви пропонуєте карати порушників?

За порушення даної заборони ми вимагаємо карати штрафом до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на термін до шести місяців, або ж обмеженням волі на термін до трьох років.

Дії, вчинені повторно, пропонуємо карати позбавленням волі на термін від трьох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися своєю діяльністю на термін до трьох років.

Але дуже часто любителі «руского міра» говорять, що, мовляв, «мистецтво не має стосунку до війни», а тому його не варто забороняти. Що ви на це скажете?

Але  ми не забороняємо займатись мистецтвом. У законопроекті чітко йдеться, що ті, хто дійсно займався мистецтвом, а не політикою чи російською пропагандою, і далі можуть робити це на території України. Ті, хто підтримує окупацію Криму, Донбасу, російських бойовиків – вони займаються кремлівською політикою, а тому не можуть в’їжджати в Україну.

Чи зупинить такий законопроект процес зросійщення української культури?

Україна попри те, що була незалежною, до 2013 року перебувала під російським впливом. Фактично, ми були колонією Московії. Весь цей час наша еліта, бізнес, система освіти активно працювали саме на Москву. Після подій на Майдані розпочалися зміни. Україна вперше за 25 років почала курсувати в сторону самостійності та незалежності. І даний законопроект – це ще один з етапів боротьби за нашу культуру, мову, релігію. Адже, як каже римська приказка: «Чия мова – того й влада».

Тобто ваш законопроект позитивно вплине на розвиток української мови, культури?

Безперечно, адже «святе місце порожнім не буває». У нас багато талановитих музикантів, артистів, але, на жаль, через російське засилля, через їхній дешевий другосортний продукт,  потрапити на радіо чи телебачення українцям важко. Очікувано, що російські гастролери не з великим захопленням їхатимуть в Україну, оскільки їм потрібно буде пройти певну процедуру задля в’їзду на територію України. І сюди зможуть потрапити  ті, хто справді везе мистецтво, а не російську пропаганду. А не буде гастролей російських виконавців – значить, українці будуть частіше ходити на виступи українських.

Чому попри те, що триває війна, такий законопроект і досі не був проголосований у Раді?

Російські виконавці, які виступають у Криму, вільно себе почувають на території України через недопрацювання наших спецслужб та відсутність державної політики у цій галузі.

Те, що й досі не було напрацьовано та проголосовано законів про заборону виступів російських виконавців на території України – це ознака того, що українська влада продовжує співпрацювати з Росією. А наша так звана провладна еліта, морально, духовно та економічно тісно переплетена з російською. Це формувалося роками. І лише свідомі українці зможуть цьому протистояти.  

 

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ