- Прийшла війна і показала, що в нас є герої – ми живемо серед них і навіть не помічаємо. А зараз я знаходжуся серед жінок – героїв, бо багато з вас із міст, де дуже важко щось зробити, але ви робите, – схвильовано говорить Ксенія Лоскот, матір Євгена Лоскота, полеглого у бою бійця «Легіону Свободи».

На урочистий захід прийшов і лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок з дружиною Ольгою.

«Дивлюся на всіх цих жінок і кожну хочеться обійняти», – говорить лідер ВО «Свобода», наголошуючи на тому, що саме ці жінки своєю турботою про військових дають неймовірну підтримку та натхнення до боротьби. 

У залі під керівництвом голови «Яворини» Ірини Сех зібралися делегати з усіх куточків України, зокрема, з Луганської, Харківської та Дніпровської областей. Саме у прифронтових областях жінкам найчастіше доводиться зіштовхуватись із відвертим спротивом чи засудженням волонтерської роботи, саме у них – найважчі завдання: допомагати пораненим у шпиталях, оперативно знаходити необхідні на передовій речі.

- Війна – страшна штука. Іноді серед ночі буває потрібна труна. – говорить Марія Шапошнікова, керівниця Харківської «Яворини» і каже, що задля підтримки наших бійців волонтери працюють цілодобово.

Так само «яворинка» зі Слов’янська Марина Данилова згадує, що в 2014 році місто було військовою казармою.

«Ми несамовито ліпили тісто, прали бійцям одяг, плели кілометри сіток, зустрічали хлопців з Дебальцево, забирали їх додому… Що б ми для них не зробили, не можна порівняти з тим, що вони готові віддати за нас своє життя», – згадує Марина Данилова. 

Ірина Сех п’ятнадцять хвилин перераховує внесок кожної місцевої організації: у Харкові провели 65 акцій, зокрема, благодійні ярмарки. У Дніпрі – 53 акції і сплели 7426 метрів квадратних маскувальних сіток. На Кропивниччині організовували величезну кількість акцій на кшталт «Листівка солдату», конкурс патріотичних творів  «Ми на своїй землі», конкурси вишиванок, готування смаколиків та інше. Практично в кожній області діяльність об’єднання має свої особливості. Крім військового профілю, тут допомагають притулкам, сиротам, влаштовують еко-акції та акції з патріотичного виховання молоді.

- Нас не фінансують олігархи та товстосуми. Ми можемо сподіватися лише на допомогу простих людей. Втім, за найменшими підрахунками, в результаті нашої спільної праці на передову було відправлено допомоги на 3 млн грн, не рахуючи праці у вигляді вареників, консервації. – наголошує Ірина Сех.

На сцені – банер із світлиною легендарної зв’язкової УПА Ольги Ільків та словами: «Хай жінки будуть тими, хто вимощує дорогу героям».

- Для мене честь – мати таких посестер, як ви, – говорить лідер «Свободи» Олег Тягнибок. – Коли «Яворина» тільки створювалася, ми і уявити не могли, наскільки великою та потужною буде її робота. Співпереживання допомагає відчути побратимське та сестринське плече. Я низько схиляю голову перед матерями героїв, які присутні сьогодні в залі – Ксенією Лоскот з Чернігівщини та Оленою Напрягло зі Слов’янська, що виростили таких синів. Із болем втрати можна замкнутися всередині, але наші українські матері переборюють цей біль і їхня енергія йде на користь нашої загальної справи. 

На завершення урочистих зборів Ірина Сех зачитала відозву, в якій організація проголошує план своєї діяльності. Повний текст відозви:

«Ми, члени Всеукраїнського об’єднання українок «Яворина», прагнучи здобуття й розбудови великої національної держави зі справедливим ладом, гідним рівнем життя українців та дбаючи про майбутнє українських дітей, закликаємо органи влади, громадські організації, усіх свідомих українців об’єднати зусилля та здійснити  рішучі кроки для порятунку держави:

Маємо докласти всіх зусиль та використати всі можливості – дипломатичні, політичні, воєнні – для звільнення української території від окупантів та припинення війни на сході.

- Подбати про належне фінансування та забезпечення усім необхідним українського війська, передусім підрозділів та військових, які виконують завдання на передовій.

- Забезпечити гідний рівень життя ветеранам війни, пораненим. Особлива увага держави та суспільства має бути спрямована на сиріт та вдів воїнів, осиротілих батьків Героїв. Подбати про формування високого статусу воїна – захисника, учасника визвольної війни від російських окупантів.

Очистити від ворожої пропаганди український інформаційний простір. Культивувати традиційні цінності, зміцнювати національну свідомість і гідність.

- Зміцнювати інститут традиційної сім'ї, посилити національно-патріотичне виховання.

Сприяти створенню єдиної помісної церкви з центром у Києві.

- Забезпечити українській мові статус єдиної державної. Популяризувати українську мову. Мотивувати громадян до спілкування державною мовою – на службі, на роботі, в побуті.

- Створити умови для повернення українців на Батьківщину. Захистити права українців за кордоном.

- Припинити невиправдане підвищення тарифів, зупинити інфляцію, що призводять до зубожіння українців. Шукати невикористані фінансові ресурси для наповнення бюджету – гроші в офшорах, кошти, вкрадені режимом Януковича та теперішніми можновладцями-корупціонерами, справедливе оподаткування.

Провести реальну люстрацію, посилити кримінальну відповідальність за вчинення корупційних дій». 

Завершили урочистий захід славнем, спільними світлинами та твердим наміром розгортати роботу об’єднання українок «Яворина» якомога масштабніше.

Катерина Серко, спеціально для «Вголосу»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ