Цікаво, що державний посадовець, звинувативши у корупції комунальне підприємство Львівської обласної Ради, чомусь до схем із виділенням землі у селищі Олесько «приплів» опозиційну до обласної влади партію «Свобода», наголосивши, що саме «свободівці» викуплять у держави ще не побудоване, але приречене на банкрутство лісопідприємство. Звідки у Тараса Возняка такі інсайдерські дані, нам, на жаль, не вдалось з’ясувати: директор Львівської галереї мистецтв не відповідає на телефонні дзвінки від редакції «Вголосу».

Чому директор Львівської національної галереї мистецтв дискредитує політичну партію, члени якої відстоюють саме збереження історичних пам’яток Львівщини, намагався з’ясувати «Вголос»?

Чому Возняк конфліктує з ВО «Свобода»

Тарас Возняк керівником Львівської Галереї мистецтв намагався стати ще за життя видатного Бориста Возницького, який власне і створив Львівську національну галерею мистецтв. Так, у 2012 році під час зустрічі Януковича з представниками інтелігенції, яка відбувалась у палаці Потоцьких у Львові, між Возняком та  представниками адміністрації Януковича, відбулась розмова. Ще тоді Возняк заявив, що Бориса Возницького із займаної посади потрібно звільнити. Проте Борис Возницький помер незадовго після цього інциденту. Одразу після його смерті Возняк намагався знову стати директором Галереї.

Як згадує екс-директор управління культурної спадщини Львівської ОДА Валерій Потюк, після смерті Возницького він був присутнім на зустрічі Возняка з тодішнім міністром культури часів Януковича Михайлом Кулиняком. За його словами, у 2012 році міністр погодив Тараса Возняка на посаді керівника Галереї. Але представники львівського істеблішменту, як-от Юрій Шухевич, Роман Лубківський, написали відкритого листа з проханням не призначати на цю важливу посаду Тараса Возняка. Проти такого кадрового рішення тоді виступили і «свободівці». Як наслідок – посада «зірвалася».

Проте львівський політолог рук не опустив. І у 2016 році попри скандали та протести з боку відомих діячів культури, Тарас Возняк все ж отримує таке бажане місце. Проти цього призначення одразу ж виступила львівська «Свобода». Там наголошували, що Львівської галереєю мистецтв повинен керувати фахівець, а не людина, яка за фахом є інженером-механіком.

Крім того, член комітету зі збереження культурної спадщини Львівської ОДА та громадський активіст Віталій Горбатенко розповів, що Возняка на посаду керівника ЛНГМ ім. Б. Возницького призначили ще й із низкою порушень.

 

«Тарас Возняк працював радником голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка, якого «Партія регіонів» делегувала керувати Львівщиною»

 

«Цей конкурс виграв Тарас Возняк, не маючи при цьому належної освіти. У законодавстві чітко вказано, що на посаду генерального директора Львівської національної галереї мистецтв може претендувати тільки та людина, яка працювала у галузі культури. Тоді конкурсна комісія прирівняла керівництво журналом до музейної роботи. Був скандал із конкурсною комісією, оскільки у її склад входили люди, наближені до теперішнього керівника Галереї. Проти цього призначення тоді виступила львівська культурна інтелігенція. Але нічого це не змінило. Нагадаю, що Тарас Возняк працював радником голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка, якого «Партія регіонів» делегувала керувати Львівщиною. Можливо, завдяки саме цим зв’язкам Возняк і був обраний керівником Галереї у 2016 році», - сказав Віталій Горбатенко.

Ставши очільником Галереї, Возняк взявся звільняти неугодних йому фахівців. Тоді ж депутати від «Свободи» виступили на захист цих людей. А у 2018 році розгорівся вже новий скандал: землю під замками «Золотої підкови» генеральний директор надумав передати у комунальну власність Львівської обласної ради. З цього приводу свободівці Олег Панькевич та Руслан Кошулинський навіть звернулися до НАБУ та прокуратури.

 

«Оббрехав через неприязнь»

 

А тепер до землі біля Олеського замку. Виникає логічне запитання: як львівські «свободівці», які виступили категорично проти передачі охоронних земель у комунальну власність, можуть «просувати» питання про надання землі біля Олеського замку в користування комунальному підприємству тієї ж Львівської обласної ради?

 

«Зараз все, що надбав Борис Возницький, перебуває у небезпеці»

 

«Ні для кого не секрет, що теперішній генеральний директор Галереї мистецтв на цю посаду був призначений зі скандалом. Фракція «Свободи» постійно вказує йому на ті проблеми, які виникають у Галереї. Наприклад, кілька місяців тому в Олеську були проведені громадські слухання, про що Возняк згадав у своєму дописі. Тоді людей турбувало звільнення Тарасом Возняком професійних музейних працівників, йдеться про Тетяну Сабодаш – людину, яка все життя зберігала скарби Олеського замку. Ми робимо усе, щоб Возняк припинив переслідувати цього фахівця. Зараз все, що надбав Борис Возницький, перебуває у небезпеці. Пригадаємо інцидент, коли Возняк заявив, що цінності, які зберігались у фондах Галереї, розкрадені. Поліція провела розслідування. З’ясувалось, що зникли лише копійки радянського зразка. Питання, навіщо директор Галереї звинуватив тоді невинних людей у крадіжках? Можливо у нього на ці цінності були свої плани?», - стверджує Олег Панькевич.

Керівник фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді переконує, що він не має жодного стосунку до комунального підприємства «Галсільліс», як стверджує Возняк (на думку Панькевича - через особисту неприязнь). А його фракція у Львівській обласній раді, навпаки, - вимагає перевірити діяльність цієї фірми.

«Я не маю жодного стосунку до цього будівництва в Олеську. Це приміщення планує зводити комунальне підприємство Львівської обласної ради «Галсільліс». Фракція ВО «Свобода» в обласній раді є в опозиції до влади. З першого дня роботи у Львівській облраді ми постійно наголошували на проблемі із вирубкою лісів, намагались створювати тимчасові комісії, пропонували проекти рішень, завдяки чому можна було контролювати роботу «Галсільлісу». Але традиційно більшість за наші пропозиції не голосувала. На останньому засіданні обласної ради за нашої ініціативи була створена комісія (за створення якої не голосувала провладна партія БПП) за контролем над вирубкою лісів, але попри те, ця комісія так і не розпочала свою діяльність. Ми наголошували, що необхідно посилити контроль над «Галсільлісом». А тому говорити, що я бодай теоретично маю стосунок до цього комунального підприємства – безглуздя», - сказав Олег Панькевич.

Окрім того, член ВО «Свобода» Ірина Сех у коментарі «Вголосу» заявила, що політична сила, у яку вона входить, не має жодного представника в Олеській селищній раді.

«Коли я дізналась про заяву Возняка, що в межах охоронної зони Олеського замку планується будівництво лісопильного заводу і до цього якось причетна «Свобода», була вражена та почала одразу з’ясовувати ситуацію. Так-от: ВО «Свобода» в Олеській селищній раді не має жодного депутата. Сільський голова Олеська теж не є представником «Свободи». До будівництва лісозаводу Возняк також чомусь приплів громадські слухання, які відбувалися в Олеську з приводу переслідування директором Львівської галереї мистецтв головної хранительки Олеського замку Тетяни Сабодаш. На цьому слуханні дійсно був присутній «свободівець» Олег Панькевич, який є істориком і турбується про захист історичної спадщини. Але на цих слуханнях і мови не було про будівництво якогось там заводу.

Я хочу також нагадати пану Возняку, що «Галсільліс» - це комунальне підприємство Львівської облради. І саме це лісогосподарське підприємство хоче щось будувати на території Олеська. Возняк добре знає, що очільників «Галсіллісу» не призначають без погодження із керівництвом Львівської обласної ради. І це при тому, що зараз Возняк дуже хоче передати замки у комунальну власність тій же Львівській обласній раді. А тому ця маніпуляція з боку директора Галереї є свідченням того, що, ймовірно, йдуть якісь торги Возняка з керівництвом облради щодо цінних земель біля пам’яток архітектури», - пояснила Ірина Сех.

 

«Возняк хоче розікрасти цінності Галереї»

 

Про те, що Тарас Возняк ймовірно зацікавлений у знищенні ЛНГМ ім. Б. Возницького , у коментарі «Вголосу» сказав і громадський активіст Віталій Горбатенко.

«Возняк замість того, щоб примножувати статки ЛНГМ ім. Б. Возницького, почав знищувати надбання своїх попередників. Все почалося із переслідування тих людей, які багато років оберігали цінності Львівської галереї мистецтв. Складається враження, що цю людину призначили не просто так, а для того, щоб якимось чином замки Львівщини через механізм концесії передати у приватні руки олігархів. Окрім того, багатьом колекціонерам не дає спокою величезна кількість скарбів, які зберігаються у Галереї. Ці цінності просто хочуть розікрасти. Возняк же свою кар’єру розпочав із очорнення імені Лариси Возницької – попереднього керівника Галереї. Він заявив, що із фондосховищ Галереї пропали цінності. Хоча, як потім з’ясувалося, - все було на місці. Для чого він це робив?», - риторично запитує активіст.

На його думку, Тарас Возняк є ревним представником діючої влади. «Возняк у 2014 році балотувався на виборах до Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка. Тобто він є фактично представником чинної влади. Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин – теж обраний за списком БПП. «Галсільліс» - це комунальне підприємство Львівської облради. От цікаво, чому два провладні чиновники не змогли вирішити питання землі в Олеську? Я не можу зрозуміти: чи це розкол в БПП, чи це їхні політичні розборки?», - наголосив активіст. 

 

«Облив громаду брудом, не сказавши ні слова»

 

«Вголос» звернувся за коментарем і до голови Олеської селищної ради та керівника Буського відділення «Гасільлісу». Як з’ясувалось, на території селища Олесько Буського району землю для зведення лісопідприємства комунальному підприємству «Галсільліс» місцева рада дійсно виділила. Селищний голова Олеська Анатолій Триндюк стверджує, що це вони зробили задля того, щоб громада селища мала робочі місця, а у місцевий бюджет надходили податки.

 

«Ми підтримуємо розвиток бізнесу на нашій території, бо  розуміємо, що це потрібно насамперед нашій громаді»

 

«Відбулась децентралізація, ми стикнулись з тим, що на території нашого селища немає жодного великого підприємства. Наша громада виживає за кошт малих підприємців та орендної плати за землю. І так склалось, що у лютому до нас звернулось комунальне підприємство Львівської обласної ради «Галсільліс» з проханням виділити їм земельну ділянку для будівництва лісогосподарського підприємства. І ми на сесії селищної ради погодили їм детальний план. Ми підтримуємо розвиток бізнесу на нашій території, бо  розуміємо, що це потрібно насамперед нашій громаді», - розповів Анатолій Триндюк.

Селищний голова стверджує, що генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв з вимогою не допустити будівництва цього підприємства до громади Олеська не звертався.

«Земельна ділянка, де планує будувати своє підприємство «Галсільліс», знаходиться не на території замку. У нас немає даних про те, що земля, яку ми виділили комунальному підприємству є в охоронній зоні: жодних документів про це нам не давали.  Із Львівської галереї мистецтв до нас ніхто не звертався, хоча землю ми виділили ще у лютому. На громадські слухання з приводу будівництва цього підприємства із Галереї теж ніхто не прибув. Натомість, не сказавши ні слова, Возняк на всю Україну облив нашу громаду брудом. При тому, що цьому директору варто було б навести порядок у самому Олеському замку: туристи постійно скаржаться на відсутність інфраструктури», - заявив селищний голова Олеська.

 

«У нас тут ширяться чутки, що на території, яку нам для будівництва виділила Олеська селищна рада, Возняк мав намір «протягнути» будівництво готельного комплексу»

 

Керівник Буського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс» Ігор Гаркот у розмові з «Вголосом» заявив, що на території Олеська вони дійсно планують будівництво свого офісу, теплиць та столярного приміщення, в якому виготовлятимуть дерев’яні вироби.

«В Олеську ми плануємо побудувати дерев’яні приміщення, оформлені під старовинний стиль. Там буде наш офіс, стоянка для службових автомобілів, теплиці і розсадники, в яких ми вирощуватимемо лісоматеріал для озеленення населених пунктів. Також ми зведемо піднавіси для зберігання рослин у горщиках, поставимо кілька верстатів, за допомогою яких можна буде робити горщики для висадки дерев. Ми не збираємось шкодити Олеському замку. Те, що поширює Тарас Возняк - брехня. Він у фотошопі «склепав» лячне зображення із нафтоперобним заводом перед Олеським замком», - пояснив керівник. - Очільник Галереї не бажає спілкуватись ні із «Галсільлісом», ні з Олеською селищною радою. Він просто почав стравлювати одних людей з іншими. Більше того, у нас тут ширяться чутки, що на території, яку нам для будівництва виділила Олеська селищна рада, Возняк мав намір «протягнути» будівництво готельного комплексу», - сказав Ігор Гаркот

Марія Чижевська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ