«Рошен», «Богдан», ЗМІ, агропідприємства, суднобудування і великий фінансовий сектор – ось з чого в основному складається бізнес-імперія Порошенка.

Кількість підприємств станом на 2015 рік, власником яких є Петро Порошенко

У статті 103 Конституції України вказано: Президент не може займатися оплачуваною або підприємницькою діяльністю. Але Петро Порошенко нею формально і не займається. Його активами управляє батько, бізнес-партнери та довірені особи.

Прикметно те, що у час, коли в Україні розпочалася кривава війна, Петро Порошенко не припиняв отримувати величезні прибутки. Так, у 2014 році Президент України заробив майже 369 млн грн, що дорівнює понад 16,1 млн доларів. До слова, тодішній президент США Барак Обама заробив майже в 40 раз менше за президента бідної, воюючої країни – всього 400 тисяч доларів.

Як той факт, що наш Президент є власником великого бізнесу, який щороку стає дедалі розгалуженішим, впливає на українську економіку? Чи справді Порошенко бореться з олігархами? Як президентська посада допомагає Президенту збагачуватись? Про це кореспондент «Вголосу» запитав у економіста, політолога Олега Соскіна, голови Комітету економістів України Андрія Новака, політолога, соціолога, директора соціологічної служби «Український барометр» Віктора Небоженка та економічного експерта Руслана Бортника.

Попри обіцянки продати свій бізнес, наш Президент в Україні володіє 76 компаніями. І за кількістю власних компаній є другим після Ахметова. Чи впливає це якось на економічну ситуацію в Україні?

Андрій Новак:

В Україні влада та великий бізнес – це зрощені поняття. На жаль, навіть після Революції Гідності українцям не вдалось їх роз'єднати. Діючий Президент України так і не зміг стати керівником держави, він так і залишився великим бізнесменом. Адже замість дбати про інтереси держави, Президент займається розвитком свого великого бізнесу. При цьому Порошенко період свого президентства використовує не лише для того, щоб збільшити свої активи, скажімо,  на 5-10%, а для того, щоб помножити все в рази. Він не лише нарощує ті бізнес-активи, які вже має, а й починає роботу у нових для нього галузях. І на Україну це пливає негативно, бо, на жаль, наша держава перетворена на своєрідний бізнес-інкубатор діючого Президента та тих олігархів, які з ними домовились. А так у нас ніколи не буде розвитку малого та середнього бізнесу. А без цього не буде й очікуваних змін.

Олег Соскін:

У нормальній, цивілізованій, процвітаючій країні президент, який керує 76 компаніями – це щось нереальне. Адже зрозуміло, що якщо у людини є фінансово-корпоративна сімейна група, то він, перш за все, відстоюватиме її інтереси. А отже, для нього стратегічною ціллю є його бізнес. І це не має жодного стосунку до інтересів держави Україна.

Одна людина не може одночасно займатись двома стратегічними речами. Він або займається інтересами своєї бізнесової групи, або ж державними інтересами. Заради власного збагачення наш Президент приносить у жертву можливість для зростання добробуту народу, який обрав його Президентом.

Така грабіжницька політика призведе до краху держави. У випадку Порошенка можливе ще перетворення України у суцільну корпорацію «Рошен». Адже виходить так, що Порошенко балотувався у Президенти заради того, щоб зробити свій бізнес успішним та таким, який би дозволив отримувати йому монопольні прибутки. Порошенко не створює чогось нового, він за допомогою влади знищує своїх конкурентів, «віджимає» у них прибуткові компанії.  Наш Президент формує в Україні форму державно-монополістичного капіталу.

Віктор Небоженко:

На посаді Президента Порошенко зробив усе можливе, щоб ще більше накопичити свої статки. Наш Президент – це рудимент 20-річного панування в Україні олігархічних структур. В умовах війни, коли народ біднішає, а Президент багатіє – це нічого доброго для країни не означає. Адже це зайвий раз демонструє, що після Революції Гідності країною і далі керують олігархи, які можуть займатись лише переділом майна, а не піднімати економічні показники України. Адже, щоб подолати кризу в Україні, у цих людей банально немає розумових здібностей.

А якщо мовою цифр: з часу президентства Порошенка, його прибутки зросли?

Руслан Бортник:

Якщо проаналізувати рейтинг «Форбс», то можна побачити, як Порошенко стрімко прогресує у списках найбагатших людей України. Так, у 2011 році Порошенко був 13 у списку найбагатших українців, у 2012 – вже 8, у 2013 році – 7, у 2014, коли почалася війна, 6 у списку з річними доходами 16, 1 млн доларів. Якщо оцінювати статки, то за даними журналу «Новое время» прибутки Порошенка за 2015 рік виросли на 20% – до 979 мільйонів доларів. І це тільки офіційно. Насправді ж статки Президента і його оточення виросли не лише у рази, а у десятки разів.

На чому багатіє Президент та його оточення?

Руслан Бортник:

Я не проти багатства і багатих. Але якщо вони це все нажили чесною працею, вкладали свої сили у розвиток бізнесу. Але наші багатії банально займаються переділом того, що створене не ними. Схем задля поповнення майна тих, хто при владі, насправді багато. Але найпопулярнішою серед них зараз є так звана прихована приватизація під виглядом націоналізації задля державного управління. Сьогодні Президент та його оточення контролюють весь державний сектор економіки. Окрім того, зверніть увагу на те, що відбулось з Одеським припортовим заводом, «Приватбанком», коли за наш з вами кошт ці підприємства нібито перейшли під державний контроль, але, по факту, вони обслуговують оточення Петра Порошенка.

Також влада використовує рейдерство, тобто самозахоплення активів та підприємств конкурентів. Наш Президент «віджимає» за допомогою державних органів та правоохоронців активи в олігархів. Тут варто згадати історію з Коломойським, Фірташем, Тарутою, Онищенком та представниками попередньої влади. І тут, як приклад, пригадуєте історію із 50 мільйонами доларів активів, які Янукович вкрав у держави? Так-от, а де ці активи, що повернулось в бюджет України? Та ці гроші вже давно розділили представники нинішньої влади. Причому зробили це за допомогою рейдерства та участі силових органів, переділу коштів шляхом націоналізації та приватизації підприємств. Окрім того, наша влада зараз повністю закріпила за собою грошові потоки з митниці. Представники президента контролюють ринок палива – ми бачимо, що зараз відбувається із скрапленим газом, як ціни на нього раптово та економічно необґрунтовано виросли. Окрім того, Порошенко контролює тарифи на комунальні послуги, адже не варто забувати, що голова НКРЕП  Вовк раніше працював у компанії «Рошен».

Вже очевидно, що Президент та його оточення мають пряме відношення до енергетичних схем, що стосуються постачання вугілля за тарифом «Роттердам плюс» та «Пенсільванія плюс». За оцінками експертів, через ці непрозорі схеми Україна втратила 18 мільярдів гривень. Окрім того, Порошенко та його друзі намагаються зараз приватизувати усе те, що подає ознаки життя. Останній приклад –  арешт комп'ютерів, які призначались для вираховування криптовалюти. Хоча насправді нічого незаконного у цій криптовалюті немає, нею користується весь світ. Але влада навіть цю сферу хоче підім'яти під себе.

Андрій Новак:

Додам, що зараз надзвичайно високими темпами зростає банківський бізнес Порошенка. Активи його Міжнародного інвестиційного банку щороку збільшуються в рази. Так, за перші шість місяців 2017 року, у порівнянні з 2016 роком вони зросли у 2,6 рази, або ж на 53 мільйони гривень зріс чистий прибуток банку, який належить Порошенку. А за останні три роки активи банку Президента виросли майже на 85%. І це при тому, що вся банківська система за останні три роки в Україні обвалилася. А через політику Нацбанку, яким керувала Гонтарєва, збанкрутіла понад половина українських банків, залишивши тисячі українців без депозитів. Як економіст пояснюю: у природному економічному процесі такого немає, що коли у всіх криза, а в одного банку відбувається раптове «покращення» і неймовірний ріст. І за дивним збігом обставин, цей успішний банк належить Президенту. Вочевидь, голова Нацбанку дуже постаралась, щоб цей банк став таким успішним.

Окрім того, мабуть, уже усі українці помітили зростання кондитерського бізнесу Порошенка, коли по всій Україні відкриваються нові магазини кондитерської фабрики «Рошен». До того ж, у більшості випадків відкриваються вони не в орендованих приміщеннях, а у тих, які раптово опинились у власності фірми Порошенка. Такого за умов нормального розвитку бізнесу просто не буває.

Задля переділу активів діюча влада використовує старі, перевірені схеми: компанії реєструють на фейкових власників. Також використовуються багатосходинкові офшорні схеми реєстрації великих холдингів, внаслідок чого знайти справжніх господарів великих компаній просто неможливо.

Тобто влада фактично займається незаконною діяльністю?

Андрій Новак:

Я впевнений, що Порошенко уже давно захистив свої активи юридично. На нього працюють цілі юридичні кампанії. Він цим не переймається.

Ви кажете: Порошенко зайнявся перерозподілом майна в Україні. А що з іншими олігархами?

Олег Соскін:

Від дій олігарха Порошенка уже постраждали його конкуренти – Коломойський, Жеваго, Онищенко, Мартиненко, Жванія. Ці олігархи мали свої успішні фінансово-корпоративні групи, а зараз мало що з них залишилось. Порошенко розгромив групу Єфремова-Королевської, групу Януковича, Азарова. Потіснив групу Ющенка, яка донедавна була його васалом. Тепер наліг на групу Тимошенко. Той же олігарх Балога зараз притих, як миша, що боїться кота.

Ті, хто з ним співпрацює – це Ахметов та Бахматюк.

А наступними олігархами, яких знищить Порошенко, будуть групи Іванющенка, Фірташа та братів Дубневичів.  У подальшому всі інші олігархи будуть або розгромлені, або вбиті, або ж втечуть з України. А Порошенко передаватиме владу своїм спадкоємцям.

Тобто це деолігархізація в дії?

Олег Соскін:

Не варто плутати це зі справжньою деолігархізацією. Адже у разі знищення інших олігархів усі кошти опиняються не у руках держави, а у руках інших фінансово-корпоративних груп – Порошенка та його оточення. Тобто Україні з цього немає жодного позитиву, радше навпаки. Наша економіка ще більше монополізується. Порошенко зараз формує надмонополію. Це раніше пробував робити Кучма, коли створив режим бандократії. Потім Ющенко пробував вибудувати режим олігополії. Модель єдиної монополії, яку зараз реалізовує Порошенко, свого часу прагнув звести Янукович. Але у нього не вистачило на це розуму. Натомість Порошенко – це хитрий, витончений і підступний олігарх, який хоче зруйнувати дерево під назвою Україна та замінити його на дерево «Рошен».

Віктор Небоженко:

Порошенко під час передвиборчої кампанії збрехав своїм виборцям про деолігархізацію України. Насправді все навпаки. Справа в тому, що у нас олігархічний капіталізм. І в обличчі діючого Президента Петра Порошенка ми бачимо вищу стадію розвитку олігархічного капіталізму в Україні. У нас фактично залишились два потужних олігархи: Ахметов, якого підтримує Москва, і Порошенко, який володіє величезним олігархічним майном та абсолютною владою в Україні. Зараз ми переживаємо пік розвитку олігархічної системи в Україні. І, на жаль, ми це мусимо пережити. Після Порошенка та Ахметова – таких потужних олігархів в Україні більше не буде. А нинішні в нових умовах стануть або бізнесменами, або створять свої транснаціональні компанії. Проте більшість з них втратить свої статки.

Які наслідки усе це може мати для Порошенка?

Руслан Бортник:

Президент сьогодні знаходиться в оточенні ворогів: він розсварився із великою кількістю олігархів та непопулярний у суспільстві. Таке враження, що усі чекають, коли він ослабне, щоб позбавити його влади.

Віктор Небоженко:

Хоч Порошенко і став найбагатшим Президентом України та вміло поповнює свої статки, але я думаю, що це триватиме не довго і, швидше за все, Порошенко після цього не залишиться в Україні.

PS: «Вголос» у матеріалі «Не варто очікувати реформ від влади, яка сидить на валізах» уже писав, куди у разі потрясінь тікатимуть діючі представники української влади.

Марія Чижевська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ