Географічне розташування Затоки

Після втрати звичних для українців вітчизняних курортних регіонів традиційним місцем відпочинку на морських пляжах залишилася сонячна Одещина. Самі ж одесити віддають перевагу відпочинку в менш галасливій та екологічно чистішій Затоці.

Затока – це селище міського типу, розташоване на відстані 60 км від Одеси і 20 км від Білгорода-Дністровського, на вузькій піщаній Кароліно-Бугазькій косі. Косу омиває з одного боку Чорне море, з іншого – Дністровський лиман. Її довжина – 20 км, ширина – від 80 до 500 м. З боку моря є піщаний пляж шириною більше ніж 50 м. Курортний сезон розпочинається в середині травня і триває до середини вересня. Середня температура повітря – 25-28 градусів, води – 20-23 градуси.

Як доїхати

Дорога до Затоки складається з двох етапів (якщо, звісно, не їхати власним автомобілем): доїзд до Одеси і з неї до самої Затоки. До Одеси можна дістатися літаком або поїздом.

Останній варіант значно дешевший: вартість квитка Львів – Одеса у вагоні купе коштує орієнтовно 250 грн, у плацкартному – 150 грн в один бік. З Одеси до Затоки можна доїхати електричкою, яка зупинятиметься кожні декілька хвилин і прибуває через дві години після відправлення, або маршруткою з головного залізничного вокзалу. Маршрутки, які курсують до Білгорода-Дністровського, відправляються кожні 15-20 хвилин і їдуть до півтори години. Вартість проїзду – 42 грн, оплата у водія. У зворотний бік можуть бути сюрпризи з вартістю проїзду – деякі водії беруть уже 50 грн.

У більшості готелів поселення відбувається після 14:00, а поїзд Львів – Одеса прибуває близько 09:00. Тож є можливість здійснити невелику прогулянку південною Пальмірою. Валізи можна залишити в камері схову – 20 грн за одну сумку чи пакет. Якщо розраховуєте побачити шафи, сейфи – будете розчаровані. Камера – це кімната, на підлогу якої і на стелажі потрібно власноручно покласти багаж. Працівниця причепить до ручок кольорову пластмасову пломбу, запише прізвище, годину отримання вантажу і дасть пластиковий брелок.

Одеський зоопарк

Оскільки передчасне заселення у готелі Затоки коштує додатково, то, маючи до обіду декілька годин, можна відвідати Одеський зоопарк. До нього можна дістатися пішки від вокзалу приблизно за 10 хв. Вартість вхідного квитка для дорослих – 40 грн, для дітей – 20 грн. Відвідування тераріуму за окрему плату.

Першими гостей зустрічає басейн з водяними черепахами. Далі можна побачити слона, тигра, левицю, рись, лам, дикобразів, скунса, безліч видів хижих птахів, журавлів, павичів, пеліканів, різноманітних курей, качок, фазанів, кіз та інших тварин. Годувати мешканців заборонено, але можна придбати за 20 грн пакетик спеціального корму. Також на території зоопарку працюють атракціони для дітей.

Проживання

У Затоці можна проживати на базах відпочинку, в готелях, а також у приватному секторі. Ціни на житло різноманітні. Можна знайти як кімнату у приватному будинку від 50 грн з особи на добу, так і непоганий номер «люкс» з усіма вигодами за 500 грн за двох осіб. Обабіч Кароліно-Бугазької коси стоять будинки для оренди та туристичні бази. Бази відпочинку частіше трапляються старі радянські з літнім душем і вигодами на вулиці. Сучасніші бази з номерами різних класів та новозбудовані готелі забезпечено всіма необхідними зручностями з кондиціонером, холодильником та телевізором. Фактично всі бази розташовані на 1-2 лінії від моря.

Житло можна забронювати або знайти після приїзду. На садибах і базах висять таблички з повідомленнями про наявність чи відсутність місць. Уздовж траси сидять люди з табличками «здам житло». Затока виявилася не готовою до цьогорічного напливу туристів, які зазвичай її оминали увагою. Тому інколи зникає світло, а частіше – вода. Інтернет також не надто швидкий. Але комунальники швидко лагодили міські водомережі, тож за сім днів відпочинку води не було лише одного дня.

Ціни в магазинах та закладах харчування

Один з неприємних сюрпризів Затоки – ціни в місцевих закладах харчування, магазинах та на базарах. Ось тут місцеві «бізнесмени» відірвалися сповна. Загалом більшість продуктів дорожча у 1,5-2 рази, порівняно зі Львовом. Чого тільки варті кавуни по 7-9 грн. Хіба що персики можна купити від 20 грн за малі, 25-30 грн – за гарні.

Заклади харчування можна поділити на три основні типи: їдальні при базах відпочинку типу радянських (підноси та готова їжа на прилавку), кафе-ресторани і кіоски із солодощами, фаст-фудом, смажено рибою тощо на вулиці. За цінами – дешевші та дорожчі (ціни  як у пристойних закладах у центрі Львова й вищі). Можна знайти борщ за 15-20 грн, а є й за 35-40, відбивну за 25-30 грн і за 50-60 грн. У приватному секторі також можна домовитися з господарями й готувати самостійно. Продають також місцеві та океанічні варені креветки, кальмари, чорноморську рибу, безліч тараньки та копченої риби.

Море і пляж

Море дивовижно чисте, синьо-зеленого кольору, глибина збільшується поступово. При березі трапляються дрібні водорості. Пляж чистий, піщаний, просторий. Там можна купити пиво, креветки, різні види риби, пахлаву, кукурудзу, печиво. З боку лиману ситуація зовсім інша. Вода тепліша, але менш чиста. Лиман дуже мілководний, максимальна глибина – 2,5 метра. Можна пройти десятки метрів глибиною по пояс. Більшу частину берега займають причали. Поміж них трапляються маленькі піщані пляжі. У лимані водиться безліч риби і креветки. В обох випадках берегова лінія не є приватною, вільний доступ до неї мають усі.

Екскурсії

 

На вулиці Лазурній, а також у багатолюдних місцях біля рекламних стендів можна замовити екскурсії. Основні з них: поїздка в Білгород-Дністровську (Аккерманську) фортецю, відвідання заводу вин Шабо з дегустацією. 

 

П’ять колон у музеї виноробства Шабо символізують періоди політичної та культурної приналежності цього регіону. Перша колона у вигляді грузинської глиняної квеврі символізує Грузію як найпершу батьківщину виноробства. Друга символізує грецький період, третя – епоху турецького панування. Четверта – швейцарський виноробний гвинт, оскільки саме швейцарці започаткували в регіоні виноробну галузь. П’ята колона символізує радянський період, в якому виробництво вина било рекорди за кількістю, але не за якістю.

Туристам пропонують також морську риболовлю, катання на катері, купання у відкритому морі, кілька видів екскурсій Одесою, в тому числі «Одеса вечірня» та «Одеса кримінальна». Вартість морської риболовлі  370 грн, інших екскурсій – у середньому 200 грн з особи. Загалом екскурсії залишають багато приємних вражень.

Велична фортеця, розкопки античної Тіри, морські пейзажі, прогулянки Одесою, дегустації місцевих вин – усе, що потрібно для того, щоб додати трохи активного відпочинку до пляжних буднів.

Пасажирів забирають на численних зупинках на головній дорозі й там же висаджують при поверненні. Транспорт – мікроавтобуси або комфортні туристичні автобуси. Платити треба безпосередньо перед відправленням менеджеру, у якого замовили поїздку.

Розваги

Якщо хочеться чогось більшого, ніж купатися в морі і приймати сонячні ванни, можна поплавати на катамарані, катері, спуститися з надувної гірки, з’їхати по канату в море. Також туристи катаються на водяних мотоциклах і займаються парасейлінгом. Уночі вулиці, на яких є розважальні заклади, стають переповненими. На них виставляють ятки з коктейлями, дартсом, винами. На пляжі є кілька клубів, в яких уночі проводять дискотеки з цікавими вечірками в стилі «піна-party» чи «мокрі майки – party». У ресторанах можна почути музику від російської попси в записі до українських і світових хітів у живому виконанні.

Сувеніри

Сувеніри типові для морських курортів: білі капітанські кашкети, мушлі, морські зірки поштучно або у вигляді фігурок, фоторамок, скриньок. З їстівного – місцеве вино у пластикових пляшках, коньяки із заводу Шабо, смачна пахлава, чурчхела, таранька.

Розуміємо чи не панімаємо?

Після малоприємних випадків у Криму, коли місцеві жителі демонстративно «не панімають» українську мову та іншими способами демонструють неприязнь до україномовних, інтригуючим стало питання мовної толерантності в Одеській області. Близько 90% вивісок, реклам, біл-бордів написано російською. У магазинах і закладах громадського харчування також майже всі розмовляють російською, але нормально реагують на українську, інколи переходять на неї. Після розпитувань місцевих працівників виявилося, що особливих проблем з мовним питанням немає. Також цього року приїхало багато туристів із Західної України, хоча раніше тут відпочивали іноземці та східняки.

Загалом Затоку можна рекомендувати для відпочинку як бюджетного, так і не бюджетного. Красива природа, приємний клімат, більш-менш розвинена інфраструктура, спокій – усе це дозволяє гарно провести час. І головне – помітно, що курорт розвивається. Затока не чекала, що до неї масово приїдуть українці, тож тепер активно розбудовується та вдосконалюється у сервісному обслуговуванні. А на туристів там чекає ще більше приємних вражень та гарного відпочинку.

Наталія Майданюк, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ