Ігор Починок використовує таку тактику на всі сто відсотків. Всі, хто становить потенційну найменшу загрозу його бізнесовим інтересам, стають об’єктами переслідування. Найнебезпечніше при цьому, що його знаряддям є газета «Експрес», яка, віддамо належне менеджерським талантам її головного редактора, на сьогодні залишається найтиражнішим виданням на теренах Львівщини.

Відомо, що газети в нинішній час читають переважно представники старшого покоління, а також ті, хто в силу різних причин (вікових, майнових, освітніх) не має доступу до Інтернету. Ці люди звикли вірити друкованому слову. І саме в цьому вбачає свою перевагу Починок. В нашій країні, на жаль, так же повелося, що кожен, хто має трохи більше грошей, влади, або диспонує якимсь іншим сильним ресурсом (наприклад, володіє популярною газетою чи телерадіокомпанією) дозволяє собі нехтувати законами. Тож і власник газети «Експрес», відчувши себе медіа-магнатом, який має можливість маніпулювання громадською думкою, так само поставив себе над законами і правилами. Він переконаний, що має право не лише порушувати будь-які закони, але й карати тих, хто йому заважає це робити, обливаючи брудом та пишучи інсинуації у своїй газеті.

Те, що хтось посмів оприлюднити інформацію про його непевні оборудки, розповівши як головний редактор та співвласник газети «Експрес» незаконно приватизував ліси під Львовом, звів на цій території приватні самобуди; про те як Починок загородив величезним парканом ці ліси, наплювавши на права та інтереси громади села Шоломинь, викликала гнів медіа-князька. Спочатку об’єктом атаки терористів з «Експресу» стали прокуратура та облрада, які мають безпосередній вплив на цю ситуацію: могли, але чомусь мали необережність не закрити очі на беззаконня, яке вчинив Починок. І як вони посміли схопити його за руку, невже не бачать, що він належить до вищої касти надзаконників?

Попутно і поки що завуальовано дісталося від «Експресу» міліції та СБУ. Газета постійно натякає на те, що журналістів та головного редактора хтось переслідують, прослуховує, залякує, ріжуть шини автомобіля головного редактора. Щоправда, не зазначають при цьому, що їздить пан Починок на такому собі люксусовому Ягуарі.

А ось 12 квітня в зону «Експрес»-тероризму потрапили податківці, які, як ми припускаємо, також мали необережність спіймати пана Починка на якомусь порушенні закону. Хто сьогодні стане його жертвою - наразі невідомо. Але на черзі, як мінімум,  – судді, яким доведеться вести десятки справ про захист честі та гідності людей, яких пообливав брудом Починок. Проте всі деталі цих історій наразі ще невідомі та і не дуже важливі для відтворення загальної картини того, що відбувається насправді.

Як ми припускаємо, Ігор Починок використовує журналістів та свою газету для того, щоб захистити те, що йому вдалося законно і незаконно нажити за минулі роки. Адже газетний та поліграфічний бізнес сьогодні переживає значну кризу. За даними Яворівської РДА, минулого року об’єми замовлень в друкарні Починка скоротилися на 45%. Тиражі продажу газет, і це не секрет, впали в декілька разів.

А от витрати на утримання бізнесу, приватизованих лісів, будинків, люксусових автомобілів, аж ніяк не скоротилися. А лише зросли і до того ж суттєво. Бо не так давно Ігор Починок, а точніше Видавнича група «Експрес» отримала у приватну власність двоповерхову будівлю колишнього дитячого садочку на вулиці Володимира Великого 5а у Львові загальною площею понад 1600 кв. м. Не варто й казати, що такий розкішний «подарунок» від місцевої влади газеті «Експрес» - це також результат політики «Експрес»-тероризму. Залякані депутати та мер Львова побоялися виконати свою обіцянку і забрати від орендатора в комунальну власність будівлю дитячого садочка, як свого часу обіцяли громаді. Хоча дитячих садочків Львову дуже не вистачає. Але хто ж хоче зв’язуватися з редактором найтиражнішої газети, добре відомим своїм "газетним тероризмом"!

І от що найцікавіше: усі ці суб’єкти – і міліція, і суди, і податкова і депутати тай усі інші персонажі, які останнім часом потрапили в немилість до «Експресу», – усі вони заслуговують на найгострішу критику. До всіх є безліч претензій, і ми залюбки підтримали б власника «Експресу», якби він тримав під прицілом роботу державних інституцій, виступаючи захисником громадських інтересів, у ролі, так би мовити, «сторожового пса демократії». Нас обурює інше – те, що Починок використовує свій медійний ресурс винятково для захисту приватних оборудок, для того, щоб поставити себе над законом. Його просто обурює, що державні чиновники чомусь не визнають його «право» належати до вищої касти небожителів, яким можна плювати на закон.

фото: en.easyart.com

ІА "Вголос": НОВИНИ