Про це пишуть львівські депутати та громадські активісти у соціальних мережах. Зокрема, науковець, доктор філософії, перекладач, член Національної спілки журналістів України, громадський діяч Іван Матковський наголосив, що дане звільнення – це банальна розправа над отцем, який заважав «ділкам» забудовувати територію Музею архітектури та побуту ім. о. Климентія Шептицького.

«Сьогодні офіційно репресували о. Юстина. М’яко кажучи, звільнили, щоб не перешкоджав будувати у Музеї архітектури та побуту ім. о. Климентія Шептицького ресторан, готель, бордель і т.д», - написав Іван Матковський.

Користувачі соціальних мереж дякують отцю Юстину за те, що зумів відродити Лавру. 

Олег Городецький: Не знаю, отче, чим керувалися люди, котрі приймали рішення про зміну місця Вашого служіння. Ви підняли з занепаду Лавру і зробили величезний вклад у відновлення пам'яті братів Шептицьких. Ця справа заслуговувала на підтримку та продовження. Але все в руках Божих. Не вказано причини такого рішення та й за аналогією Ви б мали бути 3 роки. Отже Вас відкликали дочасно. Напевно, вже дуже переконливо просили деякі «парафіяни». І їх «аргументам» не змогли відмовити. Дуже шкода. Напевно, є ще не одне місце, котре потрібно піднести з руїни, бо там, де Ви, сухе гілля починає цвісти, а пісок перетворюється в чорнозем. Сили Вам і Божого благословення!

Володимир Верес: Лавра без Вас, о.Юстим, як без братів Шептицьких. Жаль. Сердечно дякую Вам, що вдихнули нове життя в це благословенне місце. Дякую.

Андріян Гутник: Дякуємо Вам за Вашу працю, це був гарний час і для музею народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького (Шевченківського гаю).

Додамо, що отець Юстин Бойко розпочав відродження унікальної для Львова пам’ятки – Лаври Йоана Хрестителя Студійського уставу УГКЦ, яку у 1927 році заснував Митрополит Андрей Шептицький на Чернечій Горі.

На території Лаври отець Юстин відновив монастирський цвинтар, який у 1930 році заклав митрополит Андрей Шептицький. Також тут висадили туєву алею в честь загиблих воїнів АТО. 
Також за сприяння о. Юстина Бойка у адміністративному приміщенні Лаври почали відкривати унікальні для Львова фрески. 

Отець Юстин добився присвоєння Музею архітектури та побуту імені репресованого блаженного Климентія Шептицького.

Звільнення принципового отця Юстина, зазначають користувачі соцмереж, може бути черговим кроком до забудови території Музею народної архітектури і побуту ім. К. Шептицького. Адже ще минулого року  керівник музею Роман Назаровець, який, до речі, за підтвердженою інформацією є кумом Андрія Садового, заявляв, що планує  на території музею за понад 13,5 млн грн з міського бюджету Львова побудувати елітний візит-центр, де розмістять виставкову залу, конференц-зал, кав’ярню та ін... Тоді, попри обурення громадськості, даний проект навіть не виставили на громадське обговорення.

Тим часом через нібито брак фінансування у Шевченківському гаю просто спалюють пам’ятки архітектури. Адже, як неодноразово писав «Вголос», на території Музею народної архітектури і побуту ім. К. Шептицького розібрали та спалили хатину ХІХ століття із села Шилівці. 

Через резонанс зі знищенням пам’яток у Шевченківському Гаю цією проблемою зацікавились і депутати Львівської обласної ради від ВО «Свобода»

Зокрема, про це зазначено у депутатському запиті, із яким 21 березня 2017 року під час сесії Львівської обласної ради депутат від ВО «Свобода» Мирослава Бабінська звернулася до голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки.

«У той час, коли громадськість міркує, як врятувати музейні об'єкти, та збирає самотужки кошти на відновлення пам'яток, у самому музеї науково-методична рада, яка б мала на меті дбати про збереження кожного експонату музею, ухвалює рішення про нищення хати XIX століття. Під загрозою знищення ще один експонат музею ‒ комора з м. Дрогобич. Її також ніби планують розібрати для подальшої реконструкції. Зважаючи на вищевикладене, прошу здійснити перевірку зазначених фактів, встановити законність та доцільність знесення музейного об'єкту, а також вжити заходів щодо притягнення до відповідальності осіб, причетних до цього акту вандалізму», ‒ йшлося у зверненні.

Проте, винних не покарано й досі.    

 

Марія Чижевська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ