Львівська фабрика музичних інструментів «Трембіта» залишилась єдиною в Україні, яка зберегла виробництво музичних інструментів. Разом з тим, підприємство запустило непрофільне для себе виробництво кухонних меблів щоб зберегти виробництво струнних інструментів. Як виглядає процес фабричного виготовлення гітар – далі в фоторепортажі Вголосу.

Остання діюча фабрика музичних інструментів в Україні

"Трембіта" виробляє 32 види гітар та народні музичні інструменти: 7 видів бандур, кобзи, домри і цимбали. Більшість продукції продає в Україні, а також в Білорусі, Молдові та країнах Прибалтики. Але за останні кілька років підприємству довелось частково змінити профіль. Після вступу України до Світової організації торгівлі музичні інструменти в Україну почали ввозитись без сплати мита, яке складало 25%. Внаслідок цього фабрика знизила продажі і, відповідно, обсяги виробництва. «Тоді обсяги виробництва впали рівно в три рази», - розповів журналістам директор фабрики Мирон Куземський. Відповідно, зараз 60% виробленої продукції на фабриці - це меблі, і лише 40% - музичні інструменти.

Кухонні меблі, вироблені фабрикою музичних інструментів.

Екскурсія для мера

Готові інструменти

Заготовки

Дивний "апарат" на якому "крутять" бандури та кобзи кореспондентові Вголосу сфотографувати не вдалось - звинуватили в промисловому шпіонажі.

Виробничий процес

Виставка продукції

Більшість своєї продукції "Трембіта" продає в Україні. Окрім того, експортує інструменти в Білорусь, країни Прибалтики та Молдову. Свого часу потужним ринком збуту львівських гітар була Росія, але з часом експорт туди припинився. «Років 5-6 тому в нас досить багато продукції брала Росія. По низці різних причин ми той ринок втратили», - розповів Мирон Куземський. «Зараз ми реанімуємо – готується поставка інструментів в Москву, Санкт-Петербург, Уфу. Дві точки ми реанімуємо, а нову – Уфу – відкриваємо», - додав директор.

Мер і балалайка

Бандура для мера. Ця модель є підлітковою і найдешевшою з 7 видів, які виробляє фабрика.

Зараз фабрика також налогодила виробництво цимбал. «Історія цимбал нараховує понад дві тисячі років, розповідає народний артист України Тарас Баран. - Звичайно, це були не самі цимбали, а цимбалоподібні інструменти. Зараз у нас в академії вчаться китайці. Так от, Китай випускає понад 20 млн. таких інструментів в рік. У китайців є 100 тисяч різновидів цимбалів – вони там називаються янгчін».

«Класичні цимбали для музичних шкіл є дуже тяжкі – треба шукати чотирьох хлопів, щоб їх витягнути на вулицю. А ось ці – сам взяв і переніс і що найважливіше, ще й звучить», - додає Тарас Баран.

Людина-оркестр.

ІА "Вголос": НОВИНИ