[media=114981,114982,114984,114985,114990,114991,114992,114993,114994,114995,114996,114997,114998,114999,115001,115004,115008,115010,115012,115013] 

Варто кілька слів сказати про шенгенські візи. Генконсульство Чеської республіки у Львові (http://www.mzv.cz/lvov/uk/ ) видало річну візу для індивідуального туриста, зважаючи на попередні багаторазові шенгенські візи у закордонному паспорті. На сайті консульства можна зареєструватися самостійно як індивідуальний турист. На сайті також зазначено за яких умов чехи готові видати багаторазову шенгенську візу. І якщо для поляків важливо, щоб заявник засвідчив рух коштів на картковому рахунку, то чехів цей пункт не цікавить. Натомість вони вимагають довести свою фінансову забезпеченість наявністю певної суми коштів на особистому рахунку. Без цієї забезпеченості багаторазової візи ніхто не гарантує. Ще одна особливість чеських віз – це відсутність оплати (35 євро) для осіб до 26 років, що також є важливим фактором для української молоді.

Не Прагою єдиною: Оломоуц

Одразу зазначу, що за неповний тиждень вдалося побувати у семи містах Чехії. Першим великим містом, яке зустрічається українському мандрівникові, є древній Оломоуц. За легендою його заснував Юлій Цезар, а кілька років тому тут знайшли залишки римського табору II ст.. н. е. Місто за офіційними даними ровесник (на три роки старше) нашого Львова. Тут як і в інших містечках Чехії на центральній площі розташований пам’ятник чумі (чумний пам’ятник), який побудувати у 1754 році. Чесно кажучи, вражає те, що у кожному місті, де вдалося побувати, є такі пам’ятки. Втім, Оломоуц славиться також і своєю центральною площею, яка за розмірами поступається лише празькій.

Варто сказати, що у зимовий період подорожувати містами Чехії досить комфортно. Де не де зустрічаються поодинокі туристи, іноді невеличкі групи, можна спокійно фотографувати пам’ятки архітектури. Упродовж усієї подорожі містами Чехії побачили тільки два автомобілі з російськими номерами, що також не може не тішити. Натомість досить часто зустрічаються організовані групи очевидно китайців, які жваво оглядають європейські пам’ятки. І хоча більшість музеїв із середини грудня зачинені, але оглядати у Чехії є багато чого.

Легенди Брно

Своєрідною столицею Моравії, до якої територіально можна віднести і попереднє місто, є Брно. Південна столиця Чехії вразила насамперед відомим парком і горою водночас Шпільберком. Львів’янам дорога до колишньої найбільшої у Європі вязниці може нагадати прогулянку на Високий замок. Щоправда, дороги тут ширші та й на вершині гори розташувалася велична споруда та музей, який розповість про історію жахливої вязниці (до 1855 року).

Особливо виділяється у центрі Брно стара Ратуша, на порталі якого архітектор Антон Пільграм зобразив п’ять готичних веж. Щоправда, одна з них, посередині має ніби надламаний вершечок. За легендою, влада недоплатила архітектору за роботу. Тож він у такий спосіб помстився недобросовісним замовникам.

У Ратуші також висить, прикутий до стелі, величезний крокодил, який колись тероризував мешканців міста, поки вони його не отруїли.

Запам’яталося Брно площею Капуцинів і собором Св. Петра і Павла, годинник якого бамкає полудень об … 11 годині. Така традиція залишилася ще з 1645 року, коли шведи оточили місто, але так і не змогли його завоювати. Шведські полководці вирішили, що знімуть облогу Брно, якщо його мешканці не здадуться до 12 години дня. Дзвонар у місті, мешканці якого були обезсилені обороною, вирішив пробити полудень на годину раніше і шведські війська, почувши бій годинника, відступили.

Стара Ратуша Брно має висоту 63 метри і 173 сходинки, про що свідчить надпис перед входом.

У короткому відступі зауважу, що вся поїздка містами Чехії автомобілем за Львова в обидва боки становила трохи більше двох тисяч кілометрів. Вартість бензину у Чехії від 26,5 до 30 крон за літр А-95 (одне євро 26,6 – 27 крон). Тому досить зручно було орієнтуватися в цінах з огляду на схожий курс української гривні до євро. Щоправда, добробут чехів і тамтешні зарплати суттєво, у кілька разів вищі за українські. Між іншим, коли ви тільки в’ їхали у Чехію власним автомобілем, рекоменду. одразу на першій заправці купити віньєтку. Мінімальний термін віньєтки – 10 днів – 310 крон. На місяць – 440 крон і річна 1500 крон. Пальним краще не заправлятися одразу на в’їзді в Чехію, якщо їхати з Польщі (краще заправитися на польській “ашанівській» заправці). У чеському прикордонні 95-ий бензин дуже дорогий – 32-33 крони за літр.

Місто на озері - Тельч

Наступним об’єктом подорожі стало невеличке і мальовниче провінційне містечко Тельч, яке, здавалося, просто спало у січневому сні. Центральна площа Тельча майже прямокутної форми вражає розмаїтістю охайних будиночків, які водночас схожі і різні. Місто розкинулося на великому озері, яке додає спокою і колориту історичній красі Тельча.

Чеський Крумлов як львівські Карпати

У цьому гірському містечку на півдні Чехії все підпорядковано туризму. Буквально кожна оселя гордо називає себе пансіоном і запрошує туристів зупинитися саме у ній. Через Чеський Крумлов протікає ріка Влтава, на яку з висоти дивиться другий за величиною у Чехії Крумловський замок, який є немовби продовженням височезної скелі. Саме сюди обов’язково приходять туристи, щоб насолодитися спогляданням міста з висоти пташиного лету.

Особливо гарний Крумлов увечері, коли все світиться, а у підніжжя замку шумить Влтава. На території замку є навіть ведмеді, щоправда, у січні вони очевидно спали.

Казковий замок над Влтавою

Ще одним чудовим замком, який варто оглянути у Чехії є білий замок-фортеця у містечку Глубока над Влтавою. Щоб його побачити, потрібно забратися на високий пагорб, на якому відкриється розкішний відносно молодий замок (закінчили будівництво у 1871 році). Замок настільки казковий, що тут можна було б знімати диснеївські мультфільми або дитячі фільми про принцес.

«Костниця» Кутної Гори

Увагу туристів у Кутній Горі, яке у 13 ст. було одним із найбільших у Чехії місцем, де видобували срібло, привертає костел Всіх святих, інтер’єр якого виконано із людських кісток і черепів («Костниця»). На початку 15 століття довкола костелу розросталося кладовище, згодом для нових поховань не було місця, а відтак рештки похованих людей почали переносити у костел. Чесно кажучи, видовище не дуже приємне. Втім, місцеві сувеніри виконано у формі черепів та кісток. Окрім «Костниці» варто оглянути костел св.. Варвари (Барбари). 

Пиво і Прага – поняття сумісні

Нарешті про Прагу ! Столиця Чехії привітна і гамірна навіть узимку. Костел святого Віта вражає своєю помпезністю, а численні туристи зупиняються біля старої Ратуші, щоб о рівній годині побачити у віконечках фігурки середньовічних мешканців міста, які пересувають одне за одним.

Варто скуштувати і чеське пиво. З власного досвіду рекомендую першу броварню «Victor» недалеко від центру на вул. Гуситській. Півлітри пива – 39-45 крон. Тут же є і готельні номери. Щоправда, власної парковки немає. А от парковки у Празі – дуже дорогі – від 10 до 40 євро на добу.

Не можливо не побувати на Королівському мості, який є однією із окрас чеської столиці. А якщо ви не полінуєтеся спуститися під міст, то обов’язково візьміть з собою хліб або булочку – місцеві лебеді, які їдять з рук, чайки та інше птаство будуть раді вашому візиту.

Юрій Боруцький, «Вголос»

Фото: Вікторія Боруцька

ІА "Вголос": НОВИНИ