Місія нашого покоління - завершити Революцію Гідності. Побудувати справді сильну Українську державу, вільну від окупантів, від привидів минулого, від кримінально-олігархічних кланів.

Про це у 6-ту річницю початку Революції Гідності написав у своєму "Фейсбуці" лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

"Ще за півтора року до революційного Майдану, після ухвалення закону про двомовність, під Українським домом у Києві «свободівці» не просто чинили спротив силовикам, а перемогли "Беркут" голіруч у прямому протистоянні:

• Саме «свободівці» під час панування режиму Януковича скинули перший пам’ятник Леніну в Охтирці, а потім і головний в Києві та тисячі по Україні. А під час Маршу «Вставай, Україно!» у Києві саме «свободівці» уперше дали відсіч «тітушкам» на Софійській площі столиці.

• Саме активісти «Свободи», захищаючи місцеве народовладдя та самоврядування, зокрема, зупиняючи «дерибан» і розкрадання майна та земель Київської та інших громад, організовували рішучі та дієві акції протесту. А також зупиняли свавілля «забудовної» мафії по всій Україні. Саме «Свобода» проводила найбільшу кількість акцій по всіх містах та селах України.

• Саме «Свобода» протидіяла розколу, який постійно організовувала Партія регіонів і комуністів у середовищі опозиції, практично ставши центром єдності опозиції. Саме «Свобода» була тим цементом, який допоміг зберегти єдність опозиційних сил в українському Парламенті і потім разом, пліч-о-пліч, іти на Революцію, відкидаючи свої політичні амбіції.

• Саме «свободівці» на тисячах зустрічей депутатів і активістів доносили до людей просту ідею: злочинний режим Януковича треба повалити!

• Саме «свободівцю»Юріб Сиротюку належить честь дати назву революції – Революція Гідності!" - зазначив Тягнибок.

За словами лідера націоналістів, ґрунт Революції Гідності готували слова правди і конкретні дії:

"Було роздано мільйони «свободівських» газет та листівок. Мало знайдеться таких «свободівців», які не стояли у наметах з пресою і не спілкувалися з людьми. Слова правди і конкретна дія – все це, безумовно, готувало ґрунт Революції Гідності. Завдяки багатотисячним маршам, активному поширенню націоналістичної символіки, гасел та риторики було зламано стереотип про начебто маргінальність українського націоналізму".

І перші в’язні революційного Майдану, нагадав Тягнибок, - також були "свободівцями".

"24 листопада 2013 року після сутички під Кабінетом Міністрів України були ув’язнені Роман Біленький (на жаль, пропав без вісти на фронті московсько-української війни), Віталій Благодарний, Олег Матяс. Першим в’язнем подій на Грушевського також був «свободівець» − керівник Артемівської організації Донецької області Андрій Лоза", - зазначив голова "Свободи".

Олег Тягнибок повідомив, що десятки тисяч членів і прихильників «Свободи» взяли активну участь у Київському Майдані і протестах по всіх регіонах України. А за даними Центру дослідження суспільства, який провів моніторинг протестів, репресій та поступок протягом періоду Майдану, ВО «Свобода» стала найактивнішою політичною силою Майдану.

"Серед учасників Майдану, про участь яких у протестах найчастіше повідомлялося у засобах масової інформації, є ВО «Свобода» – 18% протестів, пов'язаних із Майданом. Решта партій взяли участь у меншій кількості протестів Майдану. Зокрема, участь ВО «Батьківщини» була зафіксована на рівні 13%, «УДАРу» – 10%, «Демократичного альянсу» – 3%, Радикальної партії – 1% протестів Майдану. Ще у 2% протестних подій повідомлялося про участь опозиційних партій без конкретизації", - вказав націоналіст.

"ВО «Свобода» впродовж усіх цих драматичних подій не піарилася і не заробляла собі політичних балів, - наголосив Олег Тягнибок, - а фактично була чорноробом Революції, її «спецназом» і захисником під час найкривавіших подій. 19 загиблих «свободівців» – у Небесній Сотні – Герої України. А ще 123 поранених: обпечених газом, контужених, з важкими черепно-мозковими травмами, кульовими пораненнями, з ампутованими кінцівками та вибитими очима".

Сьогодні ж, за словами голови "Свободи", боротьба продовжується. Всі потрясіння, які нині переживає Україна, свідчать, що після Революції Гідності так і не відбулося «перезавантаження» системи влади:

• немає системної боротьби з корупцією;

• не проведена деолігархізація політики та економіки.

• не понесли покарання представники попереднього режиму за їхні посадові злочини та злочини проти Майдану.

"Всі ці роки влада намагалася зробити так, щоб усі справи Майдану пішли в небуття. І, вочевидь, теперішня влада - не виняток. Справи постійно перекидуються між Генеральною прокуратурою, Державним бюро розслідувань та Національним антикорупційним бюро, через що можуть загубитися та не будуть доведені до кінця. Тим часом люди з оточення Януковича безперешкодно повертаються в Україну і мають неабиякий інтерес до справ Майдану, намагаються будь-що поховати їх.

По суті, антиукраїнські сили на Революцію Гідності відповіли контрреволюцією негідників. Їм чужі українські цінності. Вони не розуміють, що досягнути миру можна лише шляхом перемоги у війні. Вони дурять українців, що досягти добробуту можна лише шляхом розпродажу всього, що ще залишилося в держави, землі і стратегічних підприємств", - написав Олег Тягнибок.

"Місія нашого покоління - довести все це до кінця. Завершити Революцію Гідності. Побудувати справді сильну Українську державу, вільну від окупантів, від привидів минулого, від кримінально-олігархічних кланів. Тож борімося, українці! Україна - понад усе!" - закликав лідер націоналістів.

ІА "Вголос": НОВИНИ