15 лютого в США будуть відзначати День президентів. Всі знають про те, чим зайняті президенти на службі, але далеко не кожному відомо, чого не можна робити американському лідерові. Ось кілька речей, звичних нам в повсякденному житті, які заборонені президенту Сполучених Штатів.

Про це розповідає Reader's Digest.

Говорити по телефону або відеочату з друзями

Секретна служба робить все можливе, щоб планувати, координувати і забезпечувати всю діяльність президента.

«Наприклад, розмовляти по телефону або в чаті можна тільки по захищеній лінії», – пояснює Метт Пінскер, професор внутрішньої безпеки Університету Співдружності Вірджинії. Лідеру країни не можна просто взяти мобільний і поговорити: йому доведеться повідомляти секретну службу.

Ходити в кіно

«Як правило, це не варіант, – продовжує Пінскер. – Слід принести фільм в Білий дім». Будь-американець, звичайно, не проти сеансу в домашньому кінотеатрі, але час від часу приємно побалувати себе переглядом фільму на великому екрані, та ще й з відерцем попкорну під рукою.

Харчуватися в ресторанах і кафе

«Повечеряти в закладах можна, але спочатку потрібно повідомити секретну службу, щоб вона могла забезпечити безпеку в ресторані», – уточнює Пінскер. Є відомості, що президент не доторкнеться до їжі поза Білим домом, якщо спочатку її не спробує офіційний «дегустатор», щоб переконатися в безпеці їжі.

Водити машину

«Президента перевозять в автомобілі з високим ступенем захисту, яким керує людина, яка пройшла спеціальну велику підготовку на випадок надзвичайних ситуацій», – каже Пінскер. Однак доктор Джим Ронан, професор політології в Університеті Вілланова, зазначає, що в деяких місцях президент може погуляти і покататися на велосипеді, наприклад в Кемп-Девіді або на території особистої власності.

Відвідувати заходи c участю своїх дітей

«Ще один недолік, на який посилаються колишні президенти, – вплив служби на їх близьких, – розповів Ронан. – Наприклад, відвідування дитячого концерту або спортивної гри зажадало б такою великою підготовки, що про це не може бути й мови». Уявіть, що у вас є діти і ви не можете спостерігати за тим, як вони виступають і розвивають свої таланти! Спадкоємці деяких президентів вчилися прямо в Білому домі, знову ж таки – з міркувань безпеки.

Використовувати гаджети без моніторингу

Оскільки технології продовжують розвиватися, секретна служба повинна знати про всі загрози. «Недавні обмеження стосувалися персональних технологій, зокрема Blackberry президента Обами і облікового запису президента Трампа в Twitter, – розповідає Ронан. – Їм обом порадили припинити чи сильно обмежити їх використання після вступу на посаду». Та ще й президент не може блокувати людей в соціальних мережах, оскільки це суперечить Першій поправці.

Літати комерційними авіалініями

Будь у президента сильне бажання полетіти рейсом American Airlines, секретна служба відповіла б: «Вибачте, ні». Інструктор з кібербезпеки доктор Карла Мастраккіо зазначає, що це одна з «нормальних речей», яку президент абсолютно не має права зробити. Крім того, коли у вас є Air Force 1, навіщо вам мати справу з неприємностями, які виникають у комерційних авіакомпаній?

Відкривати вікна

Так, президент США не може відкрити свої вікна в прекрасний весняний день. Колишня перша леді Мішель Обама в очікуванні закінчення терміну повноважень свого чоловіка говорила Стівену Колберт: «Хочеться зробити таку дрібницю, як ... відкрити вікно». З міркувань безпеки не можна відкривати вікна ні в Білому домі, ні в машині.

Прибирати в своєму офісі

Доктор Мастраккіо зазначає, що президенту не рекомендується наводити порядок в офісі і викидати пошту. «Відповідно до Закону про президентські записах їм доручено дотримуватися того, чого не робить звичайна людина», – говорить вона. Це включає в себе електронні листи. Вони повинні бути ретельно відсортовані іншими співробітниками Білого дому.

Вирушати куди-небудь без «футболу»

«Футбол» – це умовна назва валізи, яку секретна служба носить з собою всюди, куди прямує президент. Хоча її точний вміст невідомий, вона дає президенту можливість підтвердити свою особу і зв'язатися з Національним військовим командним центром в разі надзвичайної ситуації. Валіза також надає меню опцій в разі ядерного конфлікту. Президенти повинні завжди мати при собі ламіновану кодову карту, щоб активувати «футбол», а агент секретної служби повинен тягнути валізу вагою 45 фунтів (20 кг) в безпосередній близькості від президента, куди б він не йшов.

Приймати дорогі подарунки

Існують суворі правила, що забороняють президентам приймати дорогі подарунки від світових лідерів та інших високопоставлених осіб. Закон 2016 свідчить, що подарунки на суму понад 375 доларів повинні бути передані в Національний архів. Все, що має меншу цінність, підходить і вважається «сувеніром або знаком ввічливості».

Залишатися одному на людях

Як сказав колишній агент Джонатан Вакроу, «захист секретної служби – це найнав'язливіша річ, якої будь-хто може зазнати». Президент не може навіть пограти в баскетбол, як намагався це зробити Обама на початку своєї роботи – без попереднього повідомлення за чотири години. Якщо президент не знаходиться в безпечних умовах на території Білого дому, він просто не може бути один.

Технічно – президенту можна все

«Важливим останнім моментом є той, який часто не беруть до уваги, хоча секретна служба може консультувати президента, а в деяких випадках рішуче перешкоджає його ініціативам, вона в кінцевому підсумку підзвітна лідеру США, – зауважив Ронан. – Тому, якщо президент хоче зробити щось, пов'язане з питаннями безпеки, остаточне рішення залишиться за ним, і секретна служба докладе всіх зусиль, щоб пристосуватися до обставин».

Проте, Девін Шиндлер, декан і професор конституційного права в Університеті Західного Мічигану, зазначає, що «Федеральний закон дає секретній службі повноваження захищати президента і його найближчих родичів. По суті, закон забороняє президенту відмовляти секретній службі в рекомендаціях. У практичному ж плані за роки був розроблений ряд правил, що захищають президента від потенційної небезпеки».

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ