Два громадянина Росії засудили в США до тривалих термінів тюремного ув'язнення. Вирок Володимиру Дрінкману і Дмитру Смілянцу виніс суд міста Камден в штаті Нью-Джерсі. Їх звинувачують в причетності до однієї з найбільших хакерських атак в історії США, в результаті якої були викрадені дані 160 млн кредитних карт. Про це повідомляє DW.com з посиланням на агентство Reuters.

Володимира Дрінкмана суд засудив до 12 років позбавлення волі. Смілянець отримав 4 роки і три місяці, але був звільнений в залі суду, оскільки вже відбув цей термін під час арешту.

За даними прокуратури, росіяни розробили схему проникнення в комп'ютерні мережі фінансових компаній, платіжних систем і рітейлерів в 2003 році. Хакерських атак зазнали, зокрема, компанія Dow Jones, електронна біржа NASDAQ, авіаперевізник JetBlue, торгові мережі J.C. Penney і 7-Eleven, французька компанія роздрібної торгівлі Carrefour. Викрадені дані кредитних карт вони продавали за ціною від 10 до 50 доларів в залежності від країни походження. Загальний збиток, нанесений їх діяльністю, оцінюється в 312 млн доларів.

Дрінкман був заарештований за запитом США в Нідерландах в 2012 році. У 2015 році він визнав свою провину в кібермошеннічестве. По цій же справі проходять ще два громадянина Росії і один українець. Вони оголошені в міжнародний розшук.

Як писав «Вголос», міністерство закордонних справ Великобританії публічно звинуватило російську армію в кібератаці вірусу NotPetya, яка сталася в червні минулого року і заразила тисячі комп'ютерів по всьому світу.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ