Галицька ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області нагадує, що проценти на банківських рахунках оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків.

Ставка податку на доходи фізичних осіб на пасивні доходи до яких, зокрема, належать проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок і проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках встановлюється у розмірі 18% до бази оподаткування.

Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.

Отже, податковий агент із сум процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків утримує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18%, та перераховує дані суми податку до бюджету у термін не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.  

Оскільки до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді процентів, нарахований на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, то такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

Зазначена норма передбачена п.167.1, пп.167.5.1, 167.5.3 ст.167, пп.170.4.1 ст.170 Податкового кодексу України.

 

До Зведеного бюджету платниками податків Галицької ОДПІ сплачено понад 421 мільйон гривень акцизного податку

 

За січень – травень 2017 року платники податків Галицької ОДПІ Головного управління у Львівській області, які реалізовують підакцизну продукцію, перерахували до місцевого бюджету 58268,5 тис.грн. акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів.

Платники податків, які виготовляють підакцизну продукцію, за січень – травень 2017 року перерахували до загального фонду державного бюджету 363360,2 тис.грн. акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів.

Нагадуємо, платники акцизного податку з роздрібної торгівлі алкоголем та пивом, тютюном та тютюновими виробами, а також паливом сплачують цей податок до місцевих бюджетів, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації. Податковим кодексом передбачено ставку акцизного податку 5%. Звітним податковим періодом для роздрібного продажу акцизу є календарний місяць (не пізніше 20 числа).

Також звертаємо увагу, що 22.11.2016 року  набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 26.09.2016 № 841, яким у новій редакції викладено форму декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання.

Щодо подання звіту за новою формою, то згідно з пунктом 46.6 статті 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Статтею 223 ПКУ встановлено, що базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю.

Галицької ОДПІ повідомляє, що Міністерство фінансів України затвердило зміни до:

- форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку (наказ від 24.04.2017 №451 «Про затвердження Змін до форми декларації акцизного податку та Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку»). 

- форми акцизної накладної, форми розрахунку коригування акцизної накладної, форми заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального (наказ від 24.04.2017 р. №452 «Про затвердження Змін до форми акцизної накладної, форми розрахунку коригування акцизної накладної, форми заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального»).

Накази набрали чинності з 06.06.2017 з дня їх офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» №44.

 

До зведеного бюджету надійшло понад 818 тисяч гривень екологічного податку

 

Станом на 01.06.2017 року платники екологічного податку, які перебувають на обліку в Галицькій ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області, перерахували до Зведеного бюджету 818,3 тис.грн.

До Державного бюджету надійшло екологічного податку в сумі 163,8 тис.грн. До Місцевого бюджету надійшло екологічного податку в сумі 654,5 тис.грн.

Платниками екоподатку є суб'єкти господарювання, які здійснюють: викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення; скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти; розміщення відходів; утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені); тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

 

За «алкогольно-тютюнові» ліцензії до скарбниці Галицької ОДПІ надійшло майже 4 мільйони гривень

 

З початку 2017 року платники, які перебувають на обліку в Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області, сплатили до місцевого бюджету 4899,1 тис.грн. плати за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Нагадуємо, Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон №481).

Змінами, зокрема, встановлено, що суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, подають до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати такі ліцензії, щомісяця до 10 числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів за формою, встановленою цим органом (стаття 16 Закону №481).

Таким чином суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, звільнено від подання звітів за формами:

- №1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній торгівлі»;

- №1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній торгівлі»,

затверджених наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03.03.2016 за №340/28470).

Статтю 18 Закону №481 доповнено новим положенням, відповідно до якого штрафи за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, передбачені абзацом вісімнадцятим частини другої статті 17 цього Закону, не застосовуються до суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

 

З початку 2017 року  платниками Галицької ОДПІ сплачено майже 50 мільйонів гривень

плати за землю

За січень – квітень 2017 року до місцевого бюджету Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області надійшло 49819,8 тис.грн. плати за землю, в тому числі від юридичних осіб – 46161,7 тис.грн., від фізичних – 3658,1 тис.гривень. Прогнозні показники перевиконано на 7009,1 тис.грн., виконання становить 116,4 відсотка.

Нагадуємо, що плата за землю є складовою податку на майно та надходить до місцевих бюджетів. Нарахування фізичним особам сум земельного податку здійснюється податковими інспекціями, які видають платникові податкове повідомлення-рішення. Громадяни мають сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення .

Плата за землю включає в себе два види обов’язкових платежів – земельний податок, який сплачують власники землі та землекористувачі, та орендну плату – орендарі земельних ділянок фізичні і юридичні особи.

Власники земельних ділянок – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно.

Землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди .

Відповідно до податкового законодавства власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться органами ДФС. Громадяни мають сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення - рішення через установи банків та поштові відділення.

Варто зазначити, що за несвоєчасну сплату податку фізичній особі нараховується штраф та пеня в залежності від кількості днів затримки сплати.

 

Водокористувачі Галицької ОДПІ сплатили до Зведеного бюджету майже 522 тисячі гривень

 

Станом на 01.06.2017 року за спеціальне використання води платники Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області перерахували до бюджету 750,9 тис. гривень.

Нагадаємо, що форма податкової декларації з рентної плати затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1051/27496.

Розрахунок заповнюється платниками рентної плати за спеціальне використання води, які використовують обсяги води, отримані шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні користувачі), та використовують воду для потреб рибництва.

 

Місцева скарбниця Галицької ОДПІ поповнилась на 792 тисячі гривень від надходжень транспортного податку

 

З початку 2017 року платники транспортного податку, які перебувають на обліку в Галицькій ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області, перерахували до Місцевого бюджету 832,1 тис. гривень.

Одночасно інформуємо, що у зв'язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати з 01.01.2017 року зміни, внесені до Податкового кодексу України Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», стосуються й визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів.

Транспортним податком будуть обкладені легкові автомобілі, не старше п’яти років включно.

У новому році змінюється розрахункова середньоринкова вартість легкових авто для оподаткування транспортним податком – вона знижена в два рази. Якщо у 2016 року це було 750 мінімальних зарплат (МЗП), то в 2017 році – 375 МЗП. Враховуючи, що на 1 січня 2016 року МЗП становила 1 378 грн., податок платили ті власники транспорту, у кого машина коштувала 1 033 500 грн. З 1 січня 2017 року МЗП становить 3 200 грн., відповідно, податок буде стягуватися з автомобілів, які коштують 1 200 000 гривень і більше.

Таким чином, підвищено вартість машин, за які доведеться платити податок. Їх вартість на 2017 рік визначить Міністерство економічного розвитку і торгівлі, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму двигуна, типу палива.

Крім цього, у 2017 році до уваги вже не братимуться тип коробки передач та пробіг легкового автомобіля.

Ставка податку залишилася незмінною – 25 000 грн. за календарний рік за кожний такий автомобіль.

 

З початку 2017 року до Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області надійшло 27 звернень громадян

До Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області з початку 2017 року надійшло 27 письмових звернень громадян, на які надано відповідь згідно з чинним законодавством.

Усі звернення первинні, 27 звернень - індивідуальні. У зверненнях було порушено такі питання: контрольно - перевірочна робота - 4, податковий борг – 1, праця і заробітна плата – 4, податкова звітність – 2, реєстрація та облік платників податків - 4, інформування про ухилення від сплати податків - 4, відмова в отриманні реєстраційних номерів облікових карток платників податків -1, єдиний соціальний внесок - 1, податок на доходи фізичних осіб - 5, про скасування податкової вимоги - 1, Скарг - 1 пропозицій та інформаційних запитів не надходило.

 

Фахівці Галицької ОДПІ за січень-травень 2017 року надали 8605 адміністративних послуг

 

З початку року працівниками Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області видано 1645 реєстраційних номерів облікової картки платника податків, надано 6960 інших послуг, необхідних для ведення бізнесу. Також прийнято та оброблено 123321 звітів від платників, на паперових носіях - 28599, в електронному вигляді - 83627. Через «Електронний кабінет платника податків» - 9103 звітів.

У Центрі обслуговування платників оформлено інформаційні стенди, де можна ознайомитись із важливою податковою інформацією, зразками заповнення заяв, роз’ясненнями податкового законодавства та іншими інформаційними матеріалами. Для вивчення громадської думки щодо проведення оцінки діяльності Центру встановлено скриньку для заяв та пропозицій. Результати опитування використовуються для розробки та реалізації заходів з підвищення якості надання послуг.

У залі №3 ЦОПу надаються усні консультації кваліфікованими працівниками структурних підрозділів інспекцій м.Львова, в телефонному режимі за номерами: (032) 297-39-30, 297-39-04.

Отримати безкоштовно ключі електронних цифрових підписів та програмне забезпечення можна в кабінеті №136, довідки телефонами (032) 297-39-89, 297-39-85.

 

За січень – травень 2017 року до Галицької ОДПІ надійшло 28 запит на публічну інформацію

 

З початку 2017 року до Галицької ОДПІ Головного управління у Львівській області надійшло 28 запитів на публічну інформацію: 4 - від юридичних осіб, 24 - від фізичних осіб.

Запитувачів цікавили питання щодо: про відкриті рахунки - 1, інформація про третіх осіб - 9, податкова адреса юридичної особи - 1, припинення діяльності - 2, інформація про доходи - 11, подання звітності в електронній форма - 2, скасування рішення господарського суду – 1, перекидка коштів - 1.

Відповідно до ст.20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запити було вчасно розглянуто та надано відповідь.

Нагадуємо, запит на інформацію до Галицької ОДПІ Головного управління у Львівській області можна надіслати поштою за адресою: 79003, м.Львів, вул.Стрийська, 35, електронною поштою на скриньку [email protected], зателефонувавши (032) 297-37-19.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ