Група колишніх повстанців Революційних збройних сил Колумбії (FARC) заявила про початок нового наступу, що загрожує поновленням насилля в країні.

Про це повідомляє Reuters.

У своєму відеозверненні один із колишніх ватажків FARC, відомий під позивним Іван Маркез, заявив, що наступ став відповіддю на саботаж мирного процесу з боку уряду.

«Нас ніколи не долали чи перемагали в ідеологічній площині, тож боротьба триває», — заявив Маркез.

У відповідь на звернення FARC президент Колумбії Іван Дуке оголосив про винагороду в 3 млн песо за інформацію про місцезнаходження повстанців.

“Я віддав наказ про створення спецпідрозділу для пошуку цих злочинців… на всій території Колумбії”, - йдеться в заяві колумбійського президента.

Спробами саботажу мирного процесу Маркез називає односторонні спроби Дуке змінити мирну угоду між FARC і центральним урядом. Це було однією з передвиборчих обіцянок чинного президента Колумбії.

Протистояння між FARC і владою Колумбії тривало пів століття і завершилося підписанням у листопаді 2016 році Гаванської мирної угоди. Вона передбачала добровільне роззброєння повстанських сил в обмін на участь у політичному процесі Колумбії.

За час конфлікту загинуло понад 260 тисяч людей.

Як писав «Вголос», Колумбія досягла угоди про партнерство з НАТО.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ