У ніч з 10 на 11 січня приблизно три сотні американських солдатів приземлилися на летовищі Лавиця в Познані, повідомляє Польське Радіо.

Головні урочистості, пов'язані з привітанням американської бригади, за участю Беати Шидло і міністра оборони Антоні Мацєревича, відбудуться в суботу, 14 січня, в місцевості Жаґань в Любуському воєводстві.

Як повідомив прес-секретар летовища Познань-Лавиця Блажей Патрин, прибуття солдатів зі штату Колорадо планувалося у вівторок на другу половину дня, однак через погані погодні умови літак Боїнг-747 приземлився набагато пізніше.

Перші американські танкісти, поки що тільки з індивідуальною зброєю, прибули до Польщі в суботу, 7 січня. Перше важке озброєння, в тому числі танки, доставлене до країни в понеділок, 9 січня. Американські підрозділи, які ведуть підготовку розгортання основних сил в Польщі, перебувають у Польщі з грудня 2016 року.

У п'ятницю, 6 січня, в німецькому порту Бремергафен почалося розвантаження військового оснащення бронетанкової бригади Бойової групи США, призначеного для Польщі. З Німеччини техніку доставлять до Польщі залізницею, військовими і комерційними конвоями. Починаючи з лютого, солдати і військова техніка будуть дислокуватися в регіоні для військових навчань із союзниками.

Бригадна Бойова група США перекидає близько 3,5 тисяч солдатів, понад 400 одиниць гусеничної і понад 900 пересувної військової техніки, в тому числі 87 танків, 18 самохідних гаубиць Paladin, 400 армійських позашляховиків Humvee і 144 бойових машин піхоти Bradley.

Американські бригади будуть знаходиться в Польщі і в інших країнах регіону в ротаційному порядку в рамках операції Atlantic Resolve, що є відповіддю на агресію Росії в Україні.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ