Про це заявив перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчі в прямому ефірі «Свободи слова» на ICTV, передає Укрінформ

«Факти свідчать про те, що це була техногенна катастрофа. Які причини виникнення її на виробництві, – це може бути комплекс причин: від порушення технологічної карти, закінчуючи порушенням правил використання брудних речей (на заводі) і так далі», – сказав він.

За його словами, окупаційна влада Криму намагалася приховати викид на титановому заводі. «Маючи надію на те, що це був одноразовий викид, окупанти спробували замовчати ці події. Але факти говорять про те, що це була протягнута у часі техногенна катастрофа», – резюмував Куркчі.

Він додав, що наразі компетентні органи чекають з Миколаївського інституту землі результатів аналізу перших заборів поверхні землі, які були взяті два тижні тому.

Як писав «Вголос», 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини.

Після того, як на території окупованого Росією українського півострова Крим, стався викид невідомої речовини, на погане самопочуття почали скаржитися жителі Херсонської області.

Україна передала інформацію про викиди в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

4 вересня з'явилась інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. У мережу також виклали відео з епіцентру хімічної катастрофи в Армянську.

На адмінмежі із анексованим Кримом на нудоту та головний біль почали скаржитись прикордонники. Контрольні пункти в'їзду-виїзду «Каланчак» і «Чаплинка» на адміністративному кордоні з окупованим Кримом тимчасово призупинили свою роботу в зв'язку з екологічною ситуацією з кримським заводом.

У Херсонській області на пунктах пропуску через адмінкордон із окупованим Кримом зафіксували 37 випадків отруєння прикордонників через шкідливі викиди.

15 дітей із підозрою на хімічне отруєння шпиталізували до Херсонської обласної лікарні. Припускають, що діти отруїлися від викидів із заводу «Кримський титан».

Згодом стало відомо, що школи та дитячі садки у населених пунктах Каланчацького і Чаплинського районів Херсонщини, які розташовані у зоні впливу виробничої діяльності «Титану», призупинять навчання.

У міністерстві екології та природних ресурсів України причиною негативного впливу «Кримського титану» на навколишнє середовище і здоров'я людей назвали викиди в атмосферу, які здійснює завод.

За даними Міністерства охорони здоров'я, рівень шкідливих речовин в Херсонській області не перевищено, а здоров’я дітей та дорослих поза загрозою.

Згодом Міністерство закордонних справ України заявило, що спрямує звернення до міжнародної Організації із заборони хімічної зброї через ситуацію на заводі «Кримський титан».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ