[media=133028,133029] 

Про це кореспондентові «Вголосу» розповів о. Павло Дроздяк, який є капеланом Львівської міської ради.

«Ми справді матимемо цього тижня унікальну можливість побачити на власні очі нетлінні елементи святого. Ця подія важлива тому, що разом із усіма політичними процесами, які переживає зараз наша держава, багато хто уповає на релігію і шукає у ній розраду. Нам важливо в цей напружений час мати перед собою заступника, який б допоміг вирішити ті чи і інші проблеми, і тому 14 вересня тут, у нашому соборі, ми будемо матимемо можливість молитися перед мощами святого Антонія з Падуї. Суддя Львівської архієпархії п. Андрій Ханас зазначив, що до Львова прибудуть дві частини мощей.

«Одна частина – кістка святого Антонія, яка є запакованою у саркофаг, інша – бюст, де захована частинка тіла. Історично досліджено, що проповідник ніколи не був похований в землі, його тіло завжди перебувало у саркофазі. Тому, коли його відкрили, то виявили, що плоть збереглася». О. Роман Кравчик, адміністратор Архикатедрального собору св. Юра, зазначив що домовитися про перебування мощей у Львові було нелегко, адже графік отців, які опікуються тілом у Падуї, є досить щільним.

«Коли нам пропонували кілька дат, було складно вибрати якусь конкретну, щоб задовільнити всіх. Мощі хотіли привезти до Львова під кінець літа, але ми розуміли, що багатьох людей не буде в цей час у місті, тому спільними зусиллями ми домовилися про кінець вересня. Переговори тривали близько року, нам були висунуті різні вимоги, умови та зобов’язання юридичного характеру, яких потрібно дотримуватися. Але задля того, щоб вірні мали можливість помолитися перед мощами святого, які в Україні вперше, ми готові піти на поступки.

Святий Антоній був чернцем-францисканцем, тож у соборі буде можливість запізнатися із отцями цього східного обряду. «У Львові розпочинають свою діяльність францисканці східного обряду, і ,відповідно, протягом часу перебування мощей в соборі, будуть проводитися різного роду духовні науки для того, щоб люди могли пізнати цей Орден, побачити їхню духовність. Реколекційні науки триватимуть з 19 до 21 вересня, а це саме тоді, коли потрібно активно готуватися до свята Різдва Пресвятої Богордиці», - каже о. Павло Дроздяк.

ІА "Вголос": НОВИНИ