Цією ліквідацією хотіли показати, що Україна ніби не договороспроможна, розповів співголова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов, передає «24 канал».

«Ліквідація Захарченка була використана, як важіль дипломатичного впливу на Україну з метою примусити нас виконати мінські угоди. Одразу прозвучали заяви Путіна, Лаврова та інших російських можновладців про те, що немає про що домовлятися з Україною. Нормандський формат не працює», – каже Снєгирьов.

Експерт вважає, що це все політичні заяви, аби показати, що Україна начебто порушує одне з основних негласних положень «Мінська-2» – не проведення диверсійних актів на території супротивника проти так званого керівництва. А тут ніби українська ДРГ ліквідувала одного з підписантів мінських домовленостей.

Разом з тим, як наголошує фахівець, схеми усунення від влади Плотницького і Захарченка майже ідентичні. Спочатку так званих міністрів вугільної промисловості звинувачують у корупційних оборудках. В «ДНР» – це такий собі Голенко, який разом з «колегою» з окупованої Луганщини прокручував поставки вугілля повз офіційне підприємство в «ДНР» «Вугільний дім». Насправді – це був удар по Захарченку.

«Плотницького і Захарченка усунули після їхніх зустрічей із Сурковим. Хоча Плотницького вивезли тихо, а Захарченка ліквідували. Заколот не вдався, і його позиції були міцнішими, ніж у Плотницького. Хоча теж питання. Труна була закритою. Але основний замовник вбивства Захарченка – Росія», – наголосив Дмитро Снєгирьов.

Нагадаємо, 31 серпня російські ЗМІ повідомили про загибель Олександра Захарченка у центрі Донецька у ресторані «Сєпар».

Згодом СБУ підтвердила інформацію про загибель Захарченка у Донецьку. Також з'явилися перші фото та відео з місця вбивства.

Глава РФ Володимир Путін звинуватив у вбивстві Україну. Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу за статтею про «міжнародний тероризм».

Водночас в МЗС України заявили, що швидка реакція МЗС РФ щодо вбивства Олександра Захарченка виказує російські спроби прикрити маріонеток, яких підтримує Кремль.

ІА "Вголос": НОВИНИ