Дослідники з каліфорнійського Інституту Солка розробили альтернативне рішення. Воно полягає в перепрограмуванні клітин шкіри, пише socportal.

Вчені вводили в геном неепітеліальних клітин особливі віруси, які стимулювали експресію чотирьох генів. У результаті клітини перетворювалися в епітеліальні і брали участь в процесі регенерації. В експериментах з мишами методика дозволила загоювати рани протягом 28 днів.

Перш ніж новий підхід буде реалізований в лікарнях, необхідно упевнитися в безпеці технології і оптимізувати її для людини. Також необхідно здешевити виробництво вірусів. Творці методу впевнені, що це станеться зовсім скоро.

Якщо віруси дійсно вдасться застосувати для лікування хронічних виразок, це стане простішим і швидшим рішенням, ніж пересадка шкіри і штучні трансплантати. Більше того, підхід можна буде застосувати і для відновлення інших органів і тканин.

Як показують нові дослідження, при травмах і запаленні багато клітин в організмі можуть «скинути настройки» і перетворитися в стовбурові. Це сприяє загоєнню ран, але, на жаль, стовбурові клітини швидше накопичують мутації, тому процес «омолодження» загрожує розвитком пухлин.

ІА "Вголос": НОВИНИ