Про це заявив у заступник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш після озайомлення із ситуацією, що склалася в результаті виробничої діяльності кримського заводу «Титан» у населених пунктах Каланчацького і Чаплинського районів Херсонщини, передає Укрінформ.

«На перший погляд, причина не в накопичувачі. Головна причина - викиди. Головна причина тільки в цьому. Це, однозначно, не випарювання (з кислотного накопичувача заводу «Титан» - ред.)», - розповів Вакараш, зазначивши, що до такого висновку прийшли українські фахівці, які відвідали райони Херсонщини, розташовані поблизу заводу «Титан».

За його словами, українські фахівці відібрали на цій території проби грунтів. «Можливо, на понеділок, на вівторок ми будемо мати аналізи відібраних грунтів, і тоді можна буде говорити, як воно повпливало на грунти», - зазначив заступник міністра.

Нагадаємо, хімічна отрута з окупованого Криму дісталася материкової України. 15 дітей із підозрою на хімічне отруєння шпиталізували до Херсонської обласної лікарні. У всіх однакові симптоми – слизотеча, ларингіт. Припускають, що діти отруїлися від викидів із заводу «Кримський титан».

Як писав «Вголос», 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини.

Постійний представник президента України в АРК Борис Бабин повідомив, що в деяких селах окупованого Російською Федерацією Криму ситуація із забрудненням повітря та земель критична; він не виключає, що РФ може виробляти компоненти хімзброї в Криму.

Після того, як на території окупованого Росією українського півострова Крим, стався викид невідомої речовини, на аналогічні симптоми і наліт почали скаржитися жителі Херсонської області.

Україна передала інформацію про викиди в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста. 4 вересня з'явилась інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Робота заводу «Титан» була зупинена на два тижні, а у школах регіону оголосили позапланові канікули та дітей.

На адмінмежі із анексованим Росією Кримом прикордонники почали скаржитись на нудоту та головний біль через випари невідомої речовини на заводі «Кримський титан».

Як заявив очільник МЗС Павло Клімкін, дії російської влади на території анексованого Криму призводять до екологічної катастрофи. 

У мережу також виклали відео з епіцентру хімічної катастрофи в Армянську.

ІА "Вголос": НОВИНИ