Про це повідомляє прес-служба партії.

5 вересня 2018 року голова фракції Олег Панькевич подав проект звернення Львівської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо проведення належної політики національної пам’яті та відновлення історичної справедливості в польсько-українських відносинах.

У зверненні йдеться,  що проблеми польсько-українських відносин  потребують продуманих, зважених, аргументованих, адекватних відповідей. «Варто зауважити, що нагнітання антиукраїнської істерії з боку польських правлячих кіл відбувалося у тому числі через пасивність української влади за роки Незалежності у сфері відстоювання національних інтересів України на міжнародному рівні. Для української влади «Волинь-43» продовжує залишатися радше локальною проблемою, про яку в Києві згадують лише в час піку антиукраїнської пропаганди в Польщі», - йдеться в документі.

У зв’язку з цим, керуючись Резолюцією круглого столу «Волинь-43» – складова антиукраїнської пропаганди Польщі», що відбувся у Луцьку 11 липня 2018 року, фракція пропонує закликати Президента України, Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України: визнати факт міжвоєнної окупації Польщею західноукраїнських земель; засудити діяльність польського підпілля проти мирного українського населення в часи Другої світової війни; надати статус депортованих українцям, які були примусово виселені із Закерзоння в 1944-1951 роках, та визнати операцію «Вісла» етнічною чисткою українців; розробити й ухвалити Загальнодержавну цільову програму вшанування пам’яті українських жертв окупаційних режимів у ХХ ст. (російського, німецького, польського, угорського, румунського).

Зазначимо, що круглий стіл у Луцьку на тему «Волинь-43», як складова антиукраїнської пропаганди Польщі» відбувся 11 липня.

Зазначимо, що 10 липня, під час львівського круглого столу на тему: «Волинь-43», як складова антиукраїнської пропаганди у Польщі» керівник Науково-ідеологічного центру ім. Дмитра Донцова Олег Баган розповів, що українцям не варто потрапляти у пастку, яку поставила хитра польська історіографія, котра придумала міф «трагедія Волині». Адже не було ніякої трагедії Волині.

Президент Благодійного фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич наголосив, що заяви президента Польщі Анджея Дуди мають на меті показати поляків, як образ жертв, які в час Другої світової війни зазначили найбільше втрат. І за аналогією з євреями вимагати сатисфакції, і не тільки моральної.

Дослідник польсько-української історії першої половини ХХ ст. Роман Грицьків зазначив, що польський президент, схоже, офіційно оголосив українців учасниками геноциду поляків. При цьому зробив це на українській території. Тому, можемо сподіватися, що наступним етапом загострення українсько-польських відносин буде певна активність поляків на дипломатичному фронті. Можливо, навіть вихід на рівень ООН з вимогою засудження чи класифікації подій на Волині у 1943 році.

10 серпня у Львові учасники круглого столу «Виклики на західних кордонах України: геополітичні, етнокультурні, ідеологічно-інформаційні» прийняли свою резолюцію щодо сьогоднішніх відносин України та Польщі, Угорщини і Румунії.

ІА "Вголос": НОВИНИ