Про криваві сутички у Басрі повідомляє Reuters.

У багатому на нафту місті Басра на півдні Іраку – центрі мусульман-шиїтів у країні вже другий день не вщухають одні з найбільших протестів за останній час.

Активісти невдоволені проблемами з електро та водопостачанням в один із найспекотніших періодів в Іраку. Також вони протестують через безробіття, відсутність відповідних державних послуг та закоренілу корупцію. Мешканці Басри скаржаться, що в систему водопостачання в місті потрапила сіль, яка зробила воду непридатною для вживання та відправила сотні людей до лікарень.

Сотні людей збираються біля будівель держорганів, жбурляючи в них бензинові бомби та блокуючи дороги. Так, у вівторок, мітингувальники спалили адміністрацію міста. Правоохоронцям довелось застосувати сльозогінний газ. У Басрі також ввели комендантську годину в зв’язку із масовими заворушеннями.

Через масові протести прем’єр-міністр країни Хайдер аль-Абаді вже скликав надзвичайну нараду уряду та закликав МВС провести розслідування причин заворушення.

Довідка. Місто Басра є оплотом мусульманів-шиїтів країни на чолі з Муктадою аль-Садром, чий блок переміг на парламентських виборах у травні. Однак досі політики не можуть домовитись про формування нового уряду в той час, коли Ірак мусить розпочати відновлення після розгрому терористів "Ісламської держави" у грудні 2017 року та звільнення від них всіх своїй територій.

ІА "Вголос": НОВИНИ