Про це кореспондентові «Вголосу» розповіла Наталія Бунда, директор департаменту розвитку ЛМР.

«Ми готуємо цілу програму святкування століття ЗУНР. Важливо, що різноманітні заходи будуть скеровані на різні цільові аудиторії. Там будуть як культурні заходи для широкого загалу, так і дискусійні лекції, де буде задіяне вузьке коло істориків та дослідників періду, які готові фахово розкрити різні постаті, які досі є недостатньо вивчені», - зазначила Бунда.

Також чиновниця повідомила, як проходитиме конкурс, та скільки часу на нього витратять.

«Проект буде передбачати встановленого зразка заявку, яка міститиме відомості про людину. Водночас в рамках критеріїв теж буде розроблений бланк, де кандидат повинен написати свій намір, мету тієї чи іншої публікації та який буде резонанс. Тоді буде сформована конкурсна комісія з незалежних експертів, яка й обере переможців. Кандидати боротимуться за 10 премій по 25 тисяч гривень на дослідження тематики ЗУНР. Конкурс триватиме місяць, а розглядати заявки журі буде близько двох тижнів. Тож 1 листопада вже можна буде вітати переможців», - додала чиновниця.

Іван Хома, доцент кафедри історії України та етнокомунікацій, зазначив, що події національної революції завжди фіксувалися, проте інформації все-одно не вистачає. І саме цим повинні зайнятися сьогодні молоді історики.

«Завісу трішки привідкрили, але ще дуже багато роботи потрібно провести. Я думаю, що ці всі проекти покажуть рівень тих ідей і думок, які можуть запропонувати науковці. Сьогодні є багато праць про які ми просто не знаємо, бо вони на рівні статей чи дисертацій. Сподіваюся, що молоді історики матимуть хороший поштовх, щоб переосмислити свої роботи, написати їх та підготувати цікаві проекти», - каже історик.

ІА "Вголос": НОВИНИ