Про це розповів міністр культури України Євген Нищук, передає «Укрінформ».

Чиновник підкреслив, що багато разів застерігав виконавців, які є громадянами України від гастролей Росією.

«Я неодноразово застерігав та робив заклик. Казав: «Шановні, на час агресії Російської Федерації, від зброї якої гинуть тисячі наших воїнів, є непристойно митцю прикриватися ситуацією, що, мовляв, культура поза політикою і ми співаємо, бо співаємо». На законодавчому рівні це заборонити ми поки не можемо, але я знаю що опрацьовується декілька ініціатив, де є спроба випрацювати певні механізми, щоб в якийсь спосіб у нинішній час врегулювали поїздки наших артистів з концертною діяльністю в РФ. Це також може бути певний законопроект», – наголосив Нищук.

Міністр розповів, що перед запровадженням такої ініціативи потрібно детально попрацювати та усунути всі можливі ризики, до яких призведе її дія.

«Є нюанс. Існує велика етнічна громада українців, які проживають в Росії. І ці люди потребують української культури і гастролі наших митців для них є єдиною можливістю зберігати українську автентичність. Саме тому ми маємо робити зважені рішення, щоб уникнути небезпечних речей. Тут все треба ретельно продумати, провести всі можливі консультації»,
– додав Нищук.

За його словами, для обговорення та введення відповідного закону у практичну площину необхідно не менше півроку.

ІА "Вголос": НОВИНИ