Про це «Вголосу» розповіла письменниця та громадська активістка Лариса Ніцой, коментуючи слова міністра Гриневич про те, що російські школи в Україні не закриють.

«Я ж особисто вимагала записати в Закон «Про освіту» плавний  перехід меншин на державну мову. Лілія Гриневич свого часу сказала, що запровадить латвійську модель. Однак її переінакшили, взяли застарілу латвійську модель, яка колись працювала, і ввели тільки те, що буде лише 60% навчання державною мовою і 40% - мовами меншин», - зазначила вона.

За словами Лариси Ніцой,  все одно залишаються предмети у старших класах для того, щоб у вищій школі  викладати предмет мовою меншин. «Вони це запроваджують, незважаючи на гасла, які висловлюють про захист української мови. Але діями своїми залишають і продовжують заморожувати ситуацію із російською мовою і взагалі з мовами меншин, яка насправді йде на обмеження української мови. Тому ця дія щодо школи - це їхня лінія, яка логічно вкладається у стратегію: недопущення поширення української мови», - уточнила письменниця.

Також додала: «Меншини не хочуть ні плавного переходу, ні переходу взагалі. А чим це небезпечно? Це небезпечно сепаратистськими настроями. Очільники громад меншин в Україні взагалі заявили, що їх влаштовував Закон Ківалова-Колесніченка і вони вимагають повернення до цього Закону».

Більше читайте тут: «Чому Гриневич відмовляється закривати російські школи».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ