Звідки береться застуда, як вберегти себе і своїх рідних від симптомів у холодну пору «Вголосу» розповіла сімейний лікар Галина Пида.

Чому найчастіше люди хворіють на початку осені?

Зазвичай у вересні закінчується сезон відпочинку і розваг, тому багато людей змушені повертатися на робочі місця: діти у садочки та школи, студенти в університети, а працівники в офіси. Така адаптація викликає стресові ситуації, також відсутнє повноцінне харчування. Бракує вітамінів та мінералів. Зменшується тривалість сну, що безпосередньо впливає на організм.

Також у колективі в нас найбільше шансів заразитися вірусною інфекцією. Оскільки надворі стає холодніше - приміщення рідко провітрюють. Саме тому мікроклімат у закритих приміщеннях, де є велике скупчення людей, є гарним осередком для розмноження різних вірусів.

Як уникнути осінньої застуди ?

Для того, щоб оминути цілий букет симптомів варто вжити низку заходів:

Не забувайте про здорове збалансоване харчування: їжте часто, але малими порціями, це допоможе тримати організм в тонусі. Не відмовляйтесь від вітамінів, вони є у овочах та фруктах. Споживайте м’ясо та рибу – це надасть вам сили.

Пийте більше рідини: віддавайте перевагу не тільки воді, але і чаю із шипшини, компоту з фруктів або сухофруктів, настою ромашки, липового цвіту.

Провітрюйте приміщення і зволожуйте повітря: важливо дотримуватися рівня вологості, він має бути приблизно 50-60 проміле. Частіше проводьте вологе прибирання - це сприяє покращенню імунітету і зменшує ризик вірусних захворювань.

Подбайте про здоровий сон: важливо пам’ятати, що гарний сон це запорука здоров’я. Тому дорослим варто спати не менше ніж 7-8 годин, а малечі – 9-10 годин.

Ну і також в сезон застуд важливу роль відіграє вакцинація від грипу. Але важливо пам’ятати: щеплення можна робити тільки здоровим людям і після консультації у лікаря.

Що робити, коли вже проявляються перші ознаки застуди?

Основне - питний режим! Діти й дорослі повинні вживати достатню кількість рідини протягом дня, а також збалансовано харчуватися. Окрім цього, дотримуйтеся режиму мікроклімату в приміщенні – вологість, провітрювання.  

Якщо вже виникають признаки застуди їх потрібно полегшувати симптомними засобами, у жодному разі антибіотиками. Якщо не допомагає – зверніться до лікаря.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ