Про це повідомляє УНН.

Участі у жалобних заходах прощання візьме і Петро Порошенко. На заходах, які розпочнуться в будівлі американського Капітолію у Вашингтоні вже об 11 ранку за місцевим часом (18:00 за Києвом) у п’ятницю, прощальне слово скаже чимало американських політиків та діячів, серед який заявлені лідер більшості Сенату Мітч Макконнелл, спікер Палати представників Пол Райан,та віце-президент США Майк Пенс. Після офіційної частини попрощатись з сенатором матимуть змогу всі охочі.

У суботу, 1 вересня, о 8:30 за місцевим часом кортеж перевезе тіло Маккейна з Капітолію до Вашингтонського кафедрального собору.

О 10 годині ранку в соборі розпочнеться меморіальна служба, присвячена життю сенатора.

Колишні президенти Джордж Буш і Барак Обама, а також колишній сенатор Джо Ліберман і колишній державний секретар Генрі Кіссінджер візьмуть участь у заходах.

А президент США Дональд Трамп не стане відвідувати церемонію. Зазначимо, що Маккейн сам заявляв раніше цього року, що не бажає, щоб Трамп був запрошений на церемонію його поховання.

Нагадаємо, Джон Маккейн помер у суботу, 25 серпня. Згодом стало відомо, що Президент США Дональд Трамп не буде присутній на похороні Маккейна, згідно з волею померлого сенатора. Поховають сенатора в місті Аннаполіс штату Меріленд на кладовищі академії ВМС.

У липні 2017 року біля Маккейна діагностували невиліковну форму раку мозку. 24 серпня стало відомо, що Маккейн вирішив припинити лікування через вік і прогресуючу хворобу.

Маккейн народився у 1936 році. Під час війни у В'єтнамі його взяли в полон і утримували там понад п'ять років. У 1980-х був членом Палати представників Конгресу США. Від 1987-го обирався сенатором від штату Аризона. Був головою сенатського комітету з питань озброєнь. У 2008 році був кандидатом у президенти Сполучених Штатів від Республіканської партії, однак поступився на виборах Бараку Обамі.

Маккейн був критиком російського президента Володимира Путіна і великим прихильником України.

Згодом Трамп заборонив Білому дому називати Маккейна героєм.

Водночас, кияни пропонують перейменувати одну з вулиць столиці на честь померлого американського сенатора-республіканця Джона Маккейна.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ