Про це інформує прес-служба глави держави.

«Від імені народу України та від себе особисто маю намір віддати останню шану видатній особистості, великому другу України. Незламність його духу мотивує. Його відчуття історичного моменту вражає. Його бачення майбутнього надихає», - сказав Порошенко перед відльотом до Вашингтона.

«У пам’яті українців сенатор Маккейн назавжди залишиться близьким другом, який пліч-о-пліч став на захист демократії на київському Майдані, і відданим побратимом, який розділив новорічну вечерю з українськими воїнами на лінії бойових зіткнень. Його віру в український народ не можливо переоцінити, як і внесок у стримування російського агресора. Авторитетний голос Джона Маккейна назавжди залишатиметься одним з найгучніших на підтримку незалежної, демократичної та процвітаючої України», - наголосив він.

Візит носить приватний характер, тому Петро Порошенко здійснить поїздку до Вашингтона рейсовим літаком.

Нагадаємо, Джон Маккейн помер у суботу, 25 серпня. Згодом стало відомо, що Президент США Дональд Трамп не буде присутній на похороні Маккейна, згідно з волею померлого сенатора. Поховають сенатора в місті Аннаполіс штату Меріленд на кладовищі академії ВМС.

У липні 2017 року біля Маккейна діагностували невиліковну форму раку мозку. 24 серпня стало відомо, що Маккейн вирішив припинити лікування через вік і прогресуючу хворобу.

Маккейн народився у 1936 році. Під час війни у В'єтнамі його взяли в полон і утримували там понад п'ять років. У 1980-х був членом Палати представників Конгресу США. Від 1987-го обирався сенатором від штату Аризона. Був головою сенатського комітету з питань озброєнь. У 2008 році був кандидатом у президенти Сполучених Штатів від Республіканської партії, однак поступився на виборах Бараку Обамі.

Маккейн був критиком російського президента Володимира Путіна і великим прихильником України.

Згодом Трамп заборонив Білому дому називати Маккейна героєм.

Водночас, кияни пропонують перейменувати одну з вулиць столиці на честь померлого американського сенатора-республіканця Джона Маккейна.

Раніше стало відомо, що мер Києва Віталій Кличко вирушив до США на церемонію прощання з Маккейном.

ІА "Вголос": НОВИНИ