27 серпня, на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та соціального захисту обласної ради розглядали питання про реорганізацію Львівського обласного дитячого психоневрологічного диспансеру. Йдеться про приєднання його до комунального закладу «Західноукраїнський спеціалізований медичний центр».

Проти таких змін рішуче виступають батьки дітей-пацієнтів закладу. Як зазначає одна із матерів, псевдореформи департаменту охорони здоров’я загрожують катастрофою для пацієнтів:

«Проекти рішень 1067-ПР від 26.04.2018 щодо «реорганізації» Львівського обласного дитячого психоневрологічного диспансеру шляхом приєднання його до комунального закладу «Західноукраїнський спеціалізований медичний центр - нефаховий і безглуздий.

Так звана «реформа» від директора департаменту охорони здоров’я І.Микичак передбачає 5 ліжкомісць для пацієнтів-дітей у Західноукраїнському медичному центрі замість теперішніх 60, що вже є нелогічним, адже через обласний дитячий психоневрологічний диспансер за рік лікування проходило більше 1000 осіб. Окрім того, за нашою інформацією, частину діток-пацієнтів відправлять у дорослу психіатричну лікарню, а також пропонуватимуть звертатися за лікуванням до місцевих лікарень, де немає фахівців», - зазначає вона.

На думку заступника голови ГО «Громада та ініціатива» Віталія Горбатенка, влада зацікавлена в «реалізації» привабливих приміщень медзакладів у центрі Львова. Відомо також, що дитячий психоневрологічний диспансер має дороге обладнання, придбане за позабюджетні кошти.

«Заради дорогих приміщень, розташованих у центральній частині Львова, влада готова знищити дві потужні установи обласного значення, скоротивши працівників і розпихаючи пацієнтів у психіатричні відділення, аргументуючи це економією коштів. Особливо прикро, що влада чергове намагається економити на дітях. Дії чиновників суперечать здоровому глузду й загрожують соціальним вибухом», - наголошує громадський активіст.

Громадськість вважає, що проекти рішень 1065-ПР та 1067-ПР базуються на Постанові Кабміну №1024 від 25.11.2015р. «Про затвердження нормативу забезпечення лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення», яка скасована Київським апеляційним адміністративним судом 31.01.2017 року.

Батьки пацієнтів дитячого психоневрологічного диспансеру закликають депутатів не голосувати за злочинні, аферистичні проект рішення очільників ЛОДА 1067-ПР; дати оцінку нефаховій і неправомірній діяльності директора департаменту охорони здоров’я І.Микичак; зупинити злочинну практику розкрадання комунального майна.

 Нагадаємо, що 26.06.2018 р. у Львові відбулися громадські слухання виключно щодо проекту рішеня1065-ПР від 26.04.2018 «Про реорганізацію комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський обласний клінічний психоневрологічний диспансер» шляхом приєднання його до комунального закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня».

За результатами висновків фахівців з психіатрії, працівників диспансерів, в.о.головного лікаря Львівської психіатричної лікарні, батьків дітей з особливими потребами, представників громадськості, заступника голови Львівської обласної ради, директора департаменту охорони здоров`я, присутніх депутатів обласної ради було ухвалено наступне: накладення мораторію щодо реорганізації і скороченню ліжкомісць у вищевказаних установах; створення об`єднаної робочої групи обох диспансерів з обов`язковим залученням представників департаменту охорони здоров`я, представників депутатського корпусу; напрацювання Концепції з реформування психіатричної служби у Львівській області.

ІА "Вголос": НОВИНИ