[media=133473,133474,133475,133476] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Автор виставки, аспірант Науково-дослідного інституту українознавства МОН України Михайло Галущак під час презентації розповів:

«Фотовиставка складається з 11-ти тематичних стендів, на яких представлені різні періоди та аспекти існування УГА, зокрема присутні стенди «Листопадовий зрив», «Бої за Львів», «Організація збройних сил ЗУНР», «У трикутнику смерті», «Треба допомогти нашим братам-наддніпрянцям визволити Україну…», «Галичани в боротьбі за Україну у ХХ- на початку ХХІ ст» Тема Галицької Армії не є поширена у суспільстві, тому власне маємо на меті популяризувати цю сторінку історії. Українці мають виховуватись на прикладі своїх героїв».

У презентації взяли участь історики та дослідники зі Львова, які коротко розповіли про ГА, збереження історичної пам’яті ЗУНР та про саму виставку. 

Кандидат історичних наук, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Іван Хома сказав, що представлена фотовиставка є доступною і цікавою, а також вартою тиражу для легшого її поширення у закладах культури та освіти.

Дослідник українсько-польських відносин ХХ ст Роман Грицьків наголосив на важливості проведення у Львові осінніх заходів, присвячених 100-річчю ЗУНР в українському контексті, а не польському.

Доктор історичних наук, професор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича Микола Литвин зазначив:

«Зараз важливо показати людям, що Галицька Армія – це була не тільки міліарна сила, а національна сила, адже в складі армії були не тільки військові. Галицька Армія працювала не лише на фронті, а в цілому тогочасному українському суспільстві. У Галицькій Армії також воював цвіт нації: поети, письменники, адвокати, історики, художники, журналісти та ін. Потрібно показати, що ця армія мала державотворчий характер».

З вересня науково-популярна виставка «Галицька Армія у боротьбі за незалежність України» помандрує школами Львівщини.

ІА "Вголос": НОВИНИ