Уляна Супрун, виконувачка обов'язків міністра охорони здоров’я України, розповіла кореспондентові «Вголосу», чому протиотрути досі немає, та як лікують пацієнтів без неї.

«Станом на 2018 рік вклали в державні закупівлі і закупівлю сироваток, включно і від змій, але проблема в тому, що цей вид, карпатська змія, є дуже рідкісним, і мало де вироблять протиотруту. Єдина країна, яка це може –Польща. Проте виробник, який там цим займається, не є зареєстрованим в Україні, тому ми не можемо купувати цю сироватку через державну структуру. До того ж, змії, які розповсюджені в нас, не є дуже отруйними, і від їхніх укусів можна лікуватися і іншими методами», - зазначила Супрун.

Ірина Микичак, директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА, зазначила, що сироватки не вводили постраждалим, бо її справді не було, проте врятувати людину можна і іншими методами.

«Ми маємо достатньо великий досвід у лікуванні, і цей протокол, яким користуються лікарі без застосування сироватки, є успішним. 13-річного хлопчика ми врятували саме користуючись ним», - заявила Микичак.

Також чиновниця зазначила, що зараз проводиться службове розслідування щодо смерті 4-річної дівчинки, яка була уражена карпатською змією:

«Судово-медична експертиза ще не завершена. Наразі проводяться гістологічні дослідження, після яких ми й будемо розбиратися далі».

ІА "Вголос": НОВИНИ