Як йдеться у розслідуванні американського видання The Verge, хакери протягом щонайменше п'яти років зламували сервери фінансових новинних агентств і крали неопубліковані прес-релізи з інформацією про майбутні угоди. Ці прес-релізи потім відправляли біржевим трейдерам, які за допомогою отриманої інформації успішно заробляли на операціях з цінними паперами. Свої послуги хакери оцінювали у 40% від майбутніх прибутків, повідомляє ТСН.

Угруповання викрало щонайменше 150 тисяч прес-релізів, за допомогою яких трейдерам вдалося заробити щонайменше 100 мільйонів доларів.

Одним з учасників банди був мешканець Києва Іван Турчинов. У 2012 році він розповів своїм приятелям-хакерам Олександру Єременку та Вадиму Єрмоловичу, як заробляє собі на життя крадіжкою прес-релізів. Приятелі зацікавилися і вирішили приєднатися до Турчинова.

Вкрадені прес-релізи вони передавали посереднику – хакеру з Росії під ніком eggPLC (його особу досі не встановили).

ФБР викрило діяльність угруповання хакерів ще 2012 року і звернулося за допомогою до українських спецслужб. Спецслужбовці почали стежити за Іваном Турчиновим і встановили десять людей, з якими він постійно спілкувався і які також мали причетність до хакерських атак. Окрім того, з'ясувалося, що, не маючи офіційного джерела доходу, він придбав будинок у Кончі-Заспі і хизувався у соцмережах фотографіями із золотим годинником, зброєю та елітним автомобілем.

У листопаді 2012 року співробітники ФБР та СБУ провели обшуки у місцях, пов'язаних з хакерами. На ноутбуках Турчинова і Єременка силовики виявили сотні вкрадених прес-релізів і повідомлень, пов'язаних з операціями з цінними паперами. Водночас хакерів не заарештували і залишили на волі, щоб розкрити усю мережу шахраїв.

Наступного року до України приїжджав спецагент ФБР, щоб допитати хакерів та домовитися про їхню екстрадицію до США. Але Україна не видає своїх громадян, більше того, жодному з хакерів не висунули офіційні звинувачення.

Керівник Департаменту кіберполіції України Сергій Демидюк розповів The Verge, що Турчинов продовжив свою хакерську діяльність, «але тепер під контролем розвідницьких спецслужб». За його словами, українські спецслужбовці контактували з російськими посередниками хакерів, використовуючи доступ Турчинова, і намагалися вийти на трейдерів, яким надавалася вкрадена інформація.

Голова кіберполіції України припустив, що спецслужби і самі могли непогано заробити на оборудках. В СБУ відмовилися від коментарів журналістам The Verge.

Турчинов і його компанія продовжували свою діяльність і навіть почали залучати нових членів до свого угруповання. Зокрема, братів Аркадія та Павла Дубових, які зі свого боку залучили до схеми трейдера Віталія Корчевського.

У 2015 році співробітники ФБР затримали на території США Корчевського та Аркадія Дубового та його сина Ігоря. Їх звинуватили в отриманні 30 млн доларів незаконного прибутку. Дубові визнали свою провину, Корчевський – ні. Павло Дубовий залишився у Києві, у квітні 2018 року на нього скоїли замах і поранили.

Що стосується Івана Турчинова та його приятелів, то Вадима Єрмоловича затримали у 2014 році, коли він приїхав на курорт до Мексики. Він пішов на угоду зі слідством.

Олександра Єрмоленка шантажували люди зі спецслужб України за участі його приятеля Турчинова. Вони залякали його екстрадицією до США (що в принципі неможливо) і змусили заплатити «викуп». Після того, як Єрмоленко дізнався про брехню, він припинив контакти з Турчиновим і де він зараз – невідомо.

Сам Іван Турчинов зламав сайт української фіскальної служби і коли українські правоохоронці почали розслідувати цей випадок, він втік до Росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ