Про це повідомляє прес-служба держконцерну.

«Підприємствами «Укроборонпрому» розроблено ряд новітніх систем для значного підвищення ефективності дії української артилерії. Останні розробки, які дозволяють у рази підвищити точність та ефективність вогню, будуть представлені під час урочистих заходів з нагоди Дня Незалежності України», - йдеться у повідомленні.

Вперше буде продемонстровано комплекс радіолокаційної розвідки – український контрбатарейний радар 1Л220УК від запорізького НВК «Іскра». Цей радар дозволяє отримувати точні координати для нанесення удару та коректувати вогонь власної артилерії.

Головною особливістю 1Л220УК є його потужна радіолокаційна станція з цифровою антенною решіткою, яка дозволяє за десятки кілометрів «бачити» не тільки снаряди та ракети, а й мінометні міни. Це дозволяє, завдяки цифровому комплексу обробки інформації, розраховувати траєкторії польоту снарядів та визначити місцезнаходження ворожої артилерії.

Також вперше буде продемонстрований автоматизований звукометричний комплекс артилерійської розвідки «Положення-2». Виробництво цього комплексу зараз здійснюється на ДП «Львівський державний завод «Лорта».

Автоматизований комплекс оснащений високочутливими акустичними сенсорами, які дозволяють визначити позицію ворожої артилерії та місця розривів снарядів на відстані у декілька десятків кілометрів. Враховуючи те, що «Положення-2» працює у пасивному режимі, противник не може зафіксувати її роботу. Окрім того, «Положення-2» надає дані для корегування стрільби власної артилерії, відзначають в Укроборонпромі.

Водночас для обробки всієї інформації про поле бою, яка надходить від станцій типу 1Л220УК та «Положення-2», даних розвідки з безпілотних літальних апаратів та інших джерел, львівська «Лорта» розробила систему «Оболонь-А».

«Оболонь-А» – комплекс автоматизованого управління артилерійськими батареєю та дивізіоном. Цей комплекс відіграє роль «керівного центру» для артилеристів. Він здатен приймати і обробляти дані про десятки цілей та автоматично планувати вогонь, розподіляючи цілі для знищення. Завдяки швидкості обробки величезного масиву даних, які надходять до цифрових систем «Оболонь-А», використання спеціальних алгоритмів та захищеного зв‘язку, вдається значно підвищити ефективність вогню.

Зазначимо, що Міністерство оборони України не виділяло додаткових коштів на проведення військового параду до Дня Незалежності у столиці, а загальної суми коштів на проведення параду у відомстві назвати не можуть.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ