Про це повідомляє «Сегодня».

«Проект закону санкціонує надання нашій державі летальних озброєнь оборонного характеру. Вперше на законодавчому рівні пропонується надати Україні такі оборонні засоби: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони і спостереження за надводною ситуацією, військово-морські протимінні кошти, кораблі прибережної дії і берегової охорони», – сказав Петро Порошенко.

Також, за його словами, гроші можуть направити на реабілітацію поранених українських військовослужбовців в США.

Закон ще має підписати американський президент Дональд Трамп. Але якщо не буде затримок, летальну оборонну зброю Україна зможе отримати до кінця року, кажуть експерти. Справа в тому, що в США новий фіскальний рік стартує з 1 жовтня, а не з 1 січня, як у нас. Правда, є одне «але».

«Президент підписує документ і далі може скористатися наявними можливостями, які закладені в законопроект, а може не використовувати. Як і в попередніх законах про оборонні асигнування. Наприклад, в законі на 2017 рік було прописано: виділяємо Україні 50 млн доларів на протитанкові комплекси. Але Обама цим не скористався», – сказав аналітик Інституту світової політики Микола Белесков.

За словами американських дипломатів, шанси в України отримати оборонну зброю при Трампі набагато вищі, ніж були при Обамі.

«Як я розумію, в американському уряді існує велика підтримка надання Україні деяких видів озброєнь, – сказав екс-посол США в Україні Стівен Пайфер. – Я не думаю, що США нададуть F-22 Fighters (багатоцільовий винищувач п'ятого покоління, – рвт.). Але, наприклад, протитанкові ракетні комплекси FGM-148 Javelin Україна може отримати. Цікаво, як на мене, що три роки тому Обама мав таку ж точку зору. Але потім все затихло. А зараз про це говорить посол Волкер, старші радники Трампа. Також спільне американо-європейське командування і управління Пентагону рекомендують надати летальну зброю. Повинно бути рішення президента, подивимося, яким воно буде. Але я думаю, зараз сприятливий час. Положення української армії покращилося, але такого озброєння вона все ж потребує, про що говорять самі українські військові. І це стане ще одним доказом підтримки Заходу».

Якщо хоча б половину з 500 млн доларів пустити на поставку протитанкових ракетних комплексів Javelin, Україна отримає приблизно 900 ракет з пусковими установками. За даними Пентагону за 2013 рік, вони закуповували Javelin приблизно по 260 тисяч доларів за кожен.

Експерти величезним плюсом називають зміщення в законопроекті Сенату акценту на посилення загальної обороноздатності України, а не тільки сухопутного компонента.

«Я б навіть сказав, що американська допомога у військово-морській сфері нам більш критична, ніж в сухопутній, – вважає експерт Микола Белесков. – Але виникає питання, чи передадуть вони нам свої катери берегової охорони. Мова про їх постачання йшла ще в цьому році. Складається ситуація, що Україні будуть не стільки потрібні морські платформи для запуску ракет, скільки протикорабельні ракети. Пара сотень «Джевелінів» нам погоди не зробить, а от пара сотень американських протикорабельних ракет поліпшила б ситуацію. Вистачило б навіть ракет «Гарпун» або Naval Strik e Missile».

Рішення Сенату може викликати нову хвилю російської пропаганди, яка постарається виправдати свою агресію на Донбасі озброєнням української армії Штатами. Але серйозного загострення ситуації експерти не очікують.

«Єдина реакція, яка може бути у РФ, – хвиля пропаганди і істерії в ЗМІ. Максимум – збільшення кількість обстрілів на Донбасі», – вважає військовий експерт Олег Жданов.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ