Про це пише ВВС Україна.

У 1975 році під час сходження на Еверест товариш Ся Бойю захворів. Вони потрапили у триденну снігову бурю на великій висоті – у так званій «зоні смерті» – на висоті 8000 метрів, і щоб врятувати життя друга, альпініст віддав йому свій спальний мішок.

Ся Бойю став другим безногим альпіністом, який здолав найвищу гірську вершину і першим, хто зробив це зі сторони гори, яка належить Непалу.

Внаслідок обмороження у 1975 році Ся Бойю ампутували ноги до коліна. У 1996 році через лімфому довелося провести ампутацію ніг вище коліна.

Попри травми, альпініст ніколи не відмовлявся від ідеї досягнення вершини.

«Сходження на гору Еверест – це моя мрія, – казав він у квітні напередодні вирішального сходження. Я маю це здійснити. Це просто особистий виклик, виклик долі».

Ся Бойю здійснив три невдалі спроби сходження у 2014-2016 роках. У 2016 році досягти вершини йому завадила снігова буря.

Минулого року влада Непалу запровадила заборону на сходження на Еверест для людей без обох кінцівок, незрячих та альпіністів, які підіймаються на гору поодинці. Це могло покласти кінець мрії Ся Бойю.

Але на початку року суд назвав таке рішення уряду дискримінаційним і Ся Бойю поспішив до Непалу.

У понеділок, за допомогою кількох провідників-шерпів, китайський альпініст підкорив Еверест.

Ся Бойю став другим альпіністом з обома ампутованими кінцівками, який здійснив сходження на найвищу гірську вершину світу. Першим був Марк Інгліс з Нової Зеландії, якому це вдалося у 2006 році.

ІА "Вголос": НОВИНИ