У багатьох пікнік і відпочинок на природі асоціюється з соковитим, ароматним, тільки з мангалу шашликом чи овочами на вугіллі. Але вчені заявили, що приготування їжі на вугіллі або на відкритому вогні не менш небезпечно, аніж куріння, оскільки на 40–60% збільшується ризик розвитку астми, пневмонії та інших хвороб легенів.

Про це розповіли дослідники з Оксфордського університету у статті, яку опублікували в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Фахівці пояснюють, що в димі від відкритого вогню, а також із деревних і вугільних печей, присутня велика кількість шкідливих для здоров'я канцерогенів і чадного газу.

Учені, проаналізувавши інформацію про здоров'я 277 тисяч жителів Китаю у віці від 30 до 79 років, що не страждають захворюваннями легенів і не палили, з'ясували, що у половини учасників, які періодично або постійно застосовували вугілля і дрова для готування або обігріву, розвинулися захворювання легенів.

Упродовж декількох років близько 20 тисяч учасників дослідження померли від раку і важких легеневих захворювань.

Медики пояснили, що навіть нетривалий контакт із вогнем збільшує концентрацію канцерогенів у крові в 2,5–5 разів, у зв'язку з чим зростає ймовірність розвитку раку.

"У середньому люди, що використовують відкритий вогонь, на 54% частіше помирали від хвороб легенів, аніж їх однолітки, які використовували газові або електроплити", – кажуть вчені.

ІА "Вголос": НОВИНИ