Сьогодні, 3 червня 2019 року, по всій Україні почали роботу освітні центри (ОЦ) «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» – вона триватиме до 27 вересня. Через центри жителі тимчасово окупованих територій можуть вступити в українські виші та профтехи за спрощеною процедурою – без ЗНО, українського паспорта та атестата.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Центри «Крим-Україна» відкрилися на базі 35 закладів вищої освіти у 8 регіонах: Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях та місті Києві.

Центри «Донбас-Україна» діють на базі понад 40 вишів – переміщених із зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це – міста Київ, Бахмут, Вінниця, Дніпро, Краматорськ, Кремінна, Кривий Ріг, Костянтинівка та інші.

Для спрощеного вступу потрібно лише звернутися до освітнього центру, подати заяву та заповнити освітню декларацію, скласти 3 вступні іспити – українсько мову, історію України та профільний предмет (або творчий конкурс). Також необхідно отримати у школі, закріпленій за ОЦ, тимчасову довідку, яку протягом трьох місяців треба замінити на документ про освіту державного зразка.

Читайте також: За порушення правил дорожнього руху доведеться платити в 10 разів більше.

ІА "Вголос": НОВИНИ