Як повідомляє російське агентство РІА «Новости», комісія Сейму Латвії з оборони, внутрішніх справ і запобігання корупції концептуально перед розглядом у першому читанні схвалила поправки до закону про імміграцію. Вони передбачають припинення видачі посвідок на проживання (ПНП) громадянам Росії за купівлю нерухомості.

Заборонити видачу посвідок на проживання громадянам Росії, які купують нерухомість у Латвії, запропонувала партія «Visu Latvijai!» («Все – Латвії!»), яка дотримується вкрай жорсткої національної політики. Партія вважає, що через видачу посвідок на проживання в республіці збільшується кількість російськомовного населення. Це, на думку партії, загрожує національній безпеці Латвії.

У рамках інвестиційних програм з 2010 по 2014 Управління у справах громадянства і міграції отримало 12,427 тисяч прохань про надання тимчасових посвідок на проживання від 5267 інвесторів і 7160 членів їх сімей. Позитивне рішення було прийнято у 94,7% випадків. Першого вересня 2014 року набули чинності поправки до імміграційного закону, що підвищують мінімальну вартість нерухомості, після купівлі якої іноземець може подати запит щодо посвідки на проживання в Латвії, зі 150 тисяч євро до 250 тисяч євро, і її кадастрової вартості – з 50 тисяч до 80 тисяч євро.

Нагадаємо, саме під приводом захисту російськомовного населення в Україні Росія окупувала Крим та розв’язала війну на Донбасі.

17 квітня на прес-конференції за підсумками чотиристоронньої зустрічі США-ЄС-Росія-Україна в Женеві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що в Україні російськомовні громадяни зазнають жорстких утисків, їм погрожують навіть з парламентської трибуни депутати.

А у вересні у Росії порушили справу про «геноцид російськомовних» в Україні на територіях, які зараз перебувають під контролем бойовиків.

ІА "Вголос": НОВИНИ