Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів історик Андрій Павлишин.

«Треба розділяти певні речі. З одного боку гібридну, комлексну, з використанням військових засобів проти України веде Росія. Вона окупувала частину української території і погрожує продовженням військових дій — бомбардуванням Києва, зайняттям інших частин території України...І це може трапитися. І з цим рахується певна частина поляків, адже доброю нагодою для повернення довоєнних кордонів Польщі були бу власне агресія Росії проти України, в цей момент можна було би ввести для захисту населення по Збруч війська НАТО і створити такий своєрідний реверс 17 вересня 1939 року. Але тут потрібно мати психологічну підтримку населення, яка і здобувається такими кроками», - пояснив він.

Визнання «волинської різні» геноцидом польської нації стало першим кроком до руйнування взаємин між Україною та Польщею:

«Важко не зауважити, що рік тому, в липні 2016 року, вся структура польсько-українських стосунків, яка вибудовувалась протягом десятиліть, була обвалена копняком — польським парламентом. Вони проголосували так зване визнання геноциду на Волині і взагалі в Східній Галичині на тих територіях, які становили так звані східні околиці другої Речі Посполитої. І відтоді поточилася гостра антиукраїнська риторика і постійні антиукраїнські кроки».

Як відомо, нещодавно у Польщі вирішили, що на новому паспорті має бути Меморіал орлят – польський цвинтар у Львові. Історик підкреслив: у цій ситуації Україна має бути сильною і не піддаватись на провокації.

«З державою рахуються тоді, коли вона сильна. Араби можуть скільки завгодно малювати Єрусалим на своїх паспортах, грошах, татуювати на грудях — це не змінить того факту, що Єрусалим є фактично столицею єврейської держави. Отож Україні потрібно ставити сильною, не битися в істериці, не реагувати на кожну провокацію. І сила наша має бути і військова, і так звана «софт павер» - м`яка сила. Поляки дуже багато вкладали в свою культуру. І нам теж треба, адже якби вона була достатньо сильною, то ми би на порядок менше боялись провокацій», - пояснив він.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ