Адміністрація президента США Дональда Трампа незабаром оголосить про план виходу з Договору про «відкрите небо».

Про це повідомляє CNN.

Рішення про вихід з договору, який був підписаний в 1992 році, набув чинності у 2002 році і дозволяє 34 державам-членам здійснювати неозброєні спостережні польоти над територіями один одного, може вплинути на здатність американських військових вести повітряне спостереження за Росією та іншими країнами-членами.

Договір використовується для перевірки угод про контроль над озброєннями.

На думку Держдепартаменту, договір «спрямований на зміцнення взаєморозуміння і довіри шляхом надання всім учасникам, незалежно від їх чисельності, прямої ролі в зборі інформації з допомогою аерофотозйомки про збройні сили та діяльність, що представляє для них інтерес.»

Це може стати останнім великим міжнародним договором, від якого відмовиться адміністрація.

У серпні США офіційно вийшли з Договору про ядерні сили середньої дальності з Росією, поклавши край епохальному пакту про контроль над озброєннями, що обмежив розробку ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 кілометрів.

Однак, як писав «Вголос», Путін заявив, що РФ розробить ракети середньої і малої дальності, які донедавна були заборонені договором між США та РФ. За словами президента-агресора, ракети він виготовить, але поки не буде розміщувати – доки цього не зроблять США.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ