Суд дослідив документи, що підтверджують приналежність панамського офшору «Bradcrest Investment», на який виводилися кошти ДП НАЕК «Енергоатом», екс-нардепу Миколі Мартиненку.

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на прес-службу САП.

Ці документи були здобуті у ході проведення обшуку у колишнього співвласника «Діамантбанку» Ігоря Керезя. Серед вказаних документів є генеральна довіреність, підписана Миколою Мартиненком. У ній екс-нардеп як кінцевий бенефіціарний власник компанії «Bradcrest Investment» надав адвокату Гансу-Петеру Шааду право представляти інтереси «Bradcrest Investment» у судових та позасудових справах у Швейцарії.

Адвокат екс-нардепа Петро Бойко підтвердив, що Мартиненко дійсно підписав цю довіреність. Але при цьому заявив, що Мартиненко не розумів її зміст, оскільки не володіє англійською мовою, повідомляє Центр протидії корупції.

Поміж тим, у суді сьогодні також дослідили тендерну документацію щодо закупівлі «Енергоатомом» устаткування на АЕС України, де виграла чеська компанія «Skoda JS». Встановлено, що усі допущені до участі у тендері фірми є пов’язаними між собою, а подана ними документація є лише копією технічної документації фірми «Skoda JS».

Так, крім «Skoda JS» у тендері брали участь ще дві компанії. Директором однієї був Мирослав Фіала, який також був директором на той час «Skoda JS». Друга компанія була представником «Skoda JS» в Україні.

Крім того, у суді сьогодні дослідили висновки аудитора та заключення експерта, які встановили ряд порушень, допущених посадовцями «Енергоатома» при організації проведення тендеру, а також розмір збитків – 6,4 млн євро, спричинених виконанням контракту, який «Енергоатом» уклав зі «Skoda JS».

Адвокат Бойко після засідання вчергове заявив, що «події злочину немає» і «ніхто нічого не крав і не міг вкрасти».

Нагадаємо, адвокати Мартиненка стверджують, що власником «Bradcrest Investment» є Джон Фостер. Разом з тим на минулому засіданні прокурори САП продемонстрували в суді докази того, що Фостера залучали за $250 на рік для того, щоб він був номінальним власником «Bradcrest Investment».

Як відомо, колишнього нардепа від «Народного фронту» Миколу Мартиненка підозрюють у заволодінні майном держпідприємства «НАЕК Енергоатом».

ІА "Вголос": НОВИНИ