Місце етапування ще не відоме.

Як сказав Новиков в інтерв’ю «Крим.Реалії», Карпюка етапують, найімовірніше, 5 грудня, але певності в цьому немає. Наступними датами можуть бути 15 і 25 грудня – дні формування етапів. 

Карпюкові вже надіслали рішення Верховного суду Росії, що підтвердив винесений йому вирок, і тепер його захист готуватиме касаційну скаргу, а також документи до Європейського суду з прав людини; все це має бути зроблено протягом грудня, додав Новиков.

Ще один засуджений разом із Миколою Карпюком українець Станіслав Клих наразі залишатиметься в Чечні, сказав Ілля Новиков. На його думку, коли дійде до етапування Клиха, його навряд чи направлять до тієї ж колонії, де буде Карпюк.

Тим часом у четвер стало відомо, що Міністерство юстиції Росії отримало і вивчає запит України про передачу засуджених у Росії українських громадян Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, а також їхні звернення про це.

26 травня суд у Чечні засудив Миколу Карпюка до 22,5 років, іще одного українця Станіслава Клиха – до 20 років позбавлення волі. У жовтні Верховний суд Росії відхилив апеляцію Клиха і Карпюка на вирок.

Колегія присяжних у Верховному суді Чечні 19 травня визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті звинувачень у зв’язку з закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями, адвокати вимагали припинити переслідування українців.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно, а свідчення і признання були отримані російським слідством під тортурами.

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені в Росії Клих і Карпюк стали жертвами «пародії на правосуддя».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ