Про це повідомили в секторі комунікації ГУ НП України в Тернопільській області.

Загалом до афери причетні дві жінки, які привласнили майже 500 тис. грн, оформивши щонайменше тридцять фіктивних договорів.

Обидві аферистки працювали в кременецькій філії банку: затримана – економістом, її поплічниця – керівником відділення. Завдяки професійному становищу їм удалося провернути аферу на півмільйона гривень. До обов’язків керівника відділення входило власне оформлення кредитів на підставі незаконно добутих документів і проведення всіх необхідних перевірок. Економіст же взяла на себе освоєння коштів.

Упродовж декількох років незаконний бізнес банкірок залишався таємницею. Першим тривогу забило вище керівництво банку 2008 року. Термін погашення кредитів сплив, а ні коштів, ні відсотків ніхто не повертав. Далі почали хвилюватися «боржники», адже від них вимагали повернення грошей, які осіли в кишенях аферисток. Зрозумівши, в яку халепу втрапили, потерпілі почали звертатися із заявами до кременецьких правоохоронців.

Справа навколо фіктивних кредитів закрутилася. Оперативники вийшли на слід аферисток, накопичували докази їхньої незаконної діяльності. Та, відчувши неладне, жінки виїхали з України. 2011-го їх оголосили в міждержавний розшук.

2012 року в Російській Федерації віднайшли слід керівника банку. Її було екстрадовано в Україну, де оголошено про підозру в привласненні та розтраті майна в особливо великих розмірах. Суд, зваживши на те, що в жінки двоє малолітніх дітей, обрав їй покарання у вигляді домашнього арешту. Таке рішення обвинувачення вважає надто м’яким, тому тепер оскаржує його у відповідному порядку.

Подружка-поплічниця засудженої переховувалася значно довше, затримали її у травні цього року.

Нині злодійка перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, де очікує рішення про обрання їй міри запобіжного заходу. Їй інкримінують частину 5 статті 191 Кримінального кодексу України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах. За цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

ІА "Вголос": НОВИНИ