Про це повідомив очільник Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа в інтерв’ю Цензор.нет.

«По африканській чумі свиней ситуація набагато складніша. Якщо взяти динаміку останніх трьох років, то вона збільшується: 16 випадків, потім – 40, тепер – 91. Йде поширення захворювання, яке мають уже 20 областей України», - сказав Лапа.

Він назвав основні системні причини поширення захворювання.

«Починаючи від того, що раніше одну з основних ролей у ліквідації таких хвороб грала ветеринарна міліція. У людей, які там працювали, був не дуже однозначний імідж. Плюс, є прогалини, наприклад, у законодавстві про дорожній рух: немає такої підстави як перевезення худоби для зупинки транспортного засобу. Це означає, що не існує можливості її перевірити: звідки вона – з інфікованої зони чи ні, чи супроводжується належними ветеринарними документами», - прокоментував голова Держпродспоживслужби.

Крім того, за його словами, штрафи для господарників, які порушують закони, є неактуальними – їх розмір коливається від 50 до 300 грн.

«Далі – місце забою. Для власних потреб можна забивати не на бійнях, які мають експлуатаційний дозвіл. Це створює тіньовий ринок. Дві третини свинини проходить через якісь незрозумілі бійні. Потім з’являються на ринках. А там перевірити продукцію на африканську чуму – надзвичайно дороге задоволення», - розповів Лапа.

Виходячи із наявних проблем, Держпродспоживслужба підготувала законопроект стосовно штрафів, відповідальності за непроведення ідентифікації та обмеження можливості подвірного забою. 

«Щоправда, окрім цього, там є низка стимулючих заходів. Зокрема, ми пропонуємо запровадити програму компенсації для господарюючих суб’єктів, які постраждали внаслідок африканської чуми свиней. Ми хочемо через неї стимулювати підвищення рівня безпеки на фермах», - додав Лапа.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ