У цьому регіоні континент повільно розколюється на дві частини, утворюючи тріщини і розломи, які загрожують транспортній та міській інфраструктурі, повідомляє видання Indy100

Як передбачають учені, східна частина Африки остаточно відокремиться від материка через 3-4 мільйони років. Пов'язана з цим процесом деформація земної кори привела до появи геологічного розлому – Великої рифтової долини, яка простяглася приблизно на шість тисяч кілометрів від Лівану до Мозамбіку, а також Червоного моря. Швидкість, з якою дві плити (Нубийская і Сомалійська) відходять один від одного, становить 6-7 міліметрів на рік. В майбутньому це місце буде затоплено, а Кенія перетвориться на острів.

За словами геолога Девіда АДЕДІ (David Adede), хоча рифт довго залишався тектонічно неактивним, в земній корі можуть відбуватися невеликі рухи, що призводять до появи на поверхні зон з великої кількості тріщин. При цьому рясні дощі погіршують ситуацію, сприяючи появі інших нерівностей. Так, 19 березня великий розлом перетнув кенійську дорогу Mai-Mahiu Narok, яку довелося терміново ремонтувати, проте ця тимчасова міра не врятує її від руйнування.

У майбутньому ситуація лише погіршиться, застеріг науковець. В результаті в регіоні вибухнуть стихійні лиха, що загрожують життю людей. Тому необхідно скласти карту ліній розломів, щоб прогнозувати утворення нових тріщин і враховувати це при будівництві нових будівель і інженерних споруд.

ІА "Вголос": НОВИНИ